Gouverneur Bank of England verontschuldigt zich voor lagere levensstandaard Britten

\"\"

In een verrassende verklaring heeft de gouverneur van de Bank of England gezegd dat het hem ten zeerste spijt dat de Britse inflatie stijgt, met als gevolg de verwachting dat de kosten van levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk met maar liefst 5% kunnen stijgen. Andrew Bailey gaf aan de BBC toe dat de gezinnen de impact van stijgende prijzen al voelden. \”Het spijt me heel erg dat dit gebeurt\”, zo verklaarde hij.

\”Niemand van ons wil dat zien gebeuren.\” Bailey kan moeilijk ontkennen dat de inflatie, die momenteel 3,10% bedraagt, duidelijk boven de doelstelling van 2% van de Bank of England ligt. Bovendien wordt verwacht dat de inflatie tegen april volgend jaar kan oplopen tot 5%. Bailey gaf toe de inflatie duidelijk weegt op het gezinsinkomen van de Britten. Dat gezinsinkomen staat onder druk als gevolg van de stijgende prijzen.

Terwijl de reële lonen tijdens de pandemie stegen toen het aanbod van gratis geld de onderdrukte vraag naar goederen/diensten domineerde – allemaal dankzij overheidsinterventie – is die evolutie nu tot stilstand gekomen.  Dit heeft ertoe bijgedragen dat de \”Misery Index\” van het VK naar het hoogste punt in tien jaar is gestegen. Steeds meer Britten belanden dus onder de armoedegrens.

De keuze tussen het verwarmen van het huis en het voeden van het gezin is voor veel Britten een reële keuze geworden. Danny Blanchflower, een voormalig lid van de MPC en nu hoogleraar economie aan het Dartmouth College in de VS, stelt onomwonden dat de Bank of England bij monde van Andrew Bailey de verkeerde beslissingen heeft getroffen. \”We hebben geen historisch precedent voor wat er is gebeurd. We hebben nog nooit zo\’n schok gezien en de centrale bank heeft echt geen idee wat er aan de hand is. Wat Bailey zegt, moet in ieder geval met een grote korrel zout worden genomen. Hij dreigt nog meer landgenoten in de armoede te duwen, met of zonder verontschuldigingen.\”