Torenhoge voedselprijzen kunnen ganse wereld uit evenwicht brengen

\"\"

De afgelopen weken werd luid en duidelijk aan de alarmbel getrokken, dit tegen de achtergrond van de stijgende inflatiecijfers. In de VS zijn de consumentenprijzen de laatste maanden fors gestegen, een trend die zich ook in andere landen doorzet. Maar er is meer slecht weer op komst. De hoge energieprijzen hebben waarschijnlijk sterke tweede ronde effecten op de voedselprijzen. Of met andere woorden: als gevolg van hoge olie- en aardgasprijzen (om nog maar te zwijgen van de elektriciteitsprijzen) zal uiteindelijk ook voeding fors duurder worden.

\”Ik zeg het luid en duidelijk: ik ben bang dat we op een regelrechte voedselcrisis afstevenen.\” Dat verklaarde Svein Tore Holsether, CEO en president van het Noorse kunstmestbedrijf Yara international enkele weken gelden. Het is gemakkelijk voor de centrale banken om de zogenaamd eenmalige inflatieschokken weg te redeneren, maar de stijging van de energieprijzen is zo dramatisch geweest dat het risico van een aanhoudende overloop naar andere sectoren groot is.

Het zijn de voedselprijzen waar de zaden van de volgende crisis misschien al worden gezaaid. Voedsel heeft een veel grotere weging in de CPI dan energie en dat vooral in opkomende markteconomieën. Als de voedselprijsinflatie stijgt tot 15%, is de vraag wat dit betekent voor de wereld. Aan de hand van de eigen Nomura Food Vulnerability Index voor 110 landen kan vast gesteld worden dat Nieuw-Zeeland, Nederland, Ierland en Noorwegen het minst zijn blootgesteld aan een verdere stijging van de voedselprijzen en waarschijnlijk beter zullen presteren dan hun concurrenten.

Van de 50 meest kwetsbare landen bevinden zich er 49 in opkomende markten en veel daarvan zijn kleine grenseconomieën die ook erg worden blootgesteld aan de door klimaatverandering veroorzaakte weerrampen. Met een toenemende kans van nog minstens een jaar van inflatie boven de doelstelling, wordt het voor de centrale banken steeds moeilijker om het inflatieprobleem aan te pakken. Torenhoge voedselprijzen kunnen de ganse wereld uit evenwicht brengen en dat is iets waar niemand op zit te wachten. Daarom zal zeer voorzichtig omgesprongen moeten worden met het rentewapen.