Amerikaanse Inflatie stijgt naar hoogste niveau in 30 jaar, Biden staat op het punt op de \’paniekknop\’ te drukken

\"\"

Steve Hanke, hoogleraar toegepaste economie aan de Johns Hopkins University, is van mening dat het probleem van de stijgende inflatie niet onderschat mag worden. De inflatie kan gewoon verder stijgen, ondanks de prietpraat over het tijdelijk karakter van die inflatie die de overheden rond strooien. Ze verkopen alleen maar politieke onzin, ze praten over inflatie die tijdelijk is en het gevolg van problemen met de toeleveringsketens. Dit is gewoon volslagen onzin, aldus Hanke. De Amerikaanse president Biden zou op het punt staan om de paniekknop in te drukken. Niet meer of niet minder.

De CPI en de inflatie worden volgens Hanke gedreven door de groei van de geldhoeveelheid. “We hebben een enorme hoeveelheid overtollig geld gecreëerd door de Fed en de andere centrale banken sinds de pandemie van het Coronavirus toesloeg.”, aldus Hanke De goud- en zilverprijzen zijn de afgelopen dagen stevig gestegen, met goud dat een hoogtepunt voor de afgelopen vijf maanden bereikte en zilver een piek voor de afgelopen drie maanden.

Hoge inflatiecijfers uit de VS en China wakkerden de koopinteresse in de edelmetalen afgelopen week aan, aangezien handelaren en investeerders op zoek zijn naar bescherming tegen de stijgende prijzen (lees: inflatie). Goud voor december steeg gisteren tot $ 1.868,70 en zilver voor dezelfde maand tot $ 25,32 per ounce. De Amerikaanse consumentenprijsindex van vandaag voor oktober kwam op jaarbasis uit op 0,9% en 6,2%.

Verwacht werd dat de CPI vanaf september 0,6% zou zijn gestegen en jaar-op-jaar met 5,9%. De cijfers van oktober zijn de hoogste Amerikaanse CPI-waarden in meer dan 30 jaar. De Amerikaanse producentenprijsindex van dinsdag liet een stijging zien van 8,6% op jaarbasis. Ondertussen werd een Chinese producentenprijsindex gerapporteerd van 13,5% in oktober, jaar-op-jaar, en een stijging van 10,7% in september. Dat is de snelste prijsstijging van de prijzen aan de fabriekspoorten in 26 jaar.