Nasdaq is op weg naar een berenmarkt

\"\"

Volgens Jeremy Siegel, hoogleraar financiën aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, is de moeilijke periode voor Amerikaanse aandelen nog lang niet voorbij. Deze professor, die gepokt en gemazeld is op de financiële markten, verwacht dit jaar meer dan vier Amerikaanse renteverhogingen. En dat is een risico waar de beleggers niet op voorbereid zijn. Dat kan extra druk op de aandelenkoersen met zich meebrengen.

Siegel verwacht een daling van 20% voor de Nasdaq 100 ten opzichte van het record van november, wat een daling van meer dan 7% betekent ten opzichte van het huidige niveau. \”Ik denk dat de pijn nog niet voorbij is\”, zei Siegel in een interview op Bloomberg TV. De 76-jarige professor ziet dan ook een bearmarkt opkomen voor de bredere Nasdaq Composite index. Hij stelt vast dat de S&P 500 vastzit in een correctie – gedefinieerd als een daling van ongeveer 10% – een verschil dat het op intraday-basis bereikte tijdens de diepten van de uitverkoop afgelopen maandag.

De risicobereidheid van de beleggers kreeg een deuk in de aanloop naar de Fed-beleidsvergadering van straks, tijdens welke de monetaire autoriteit naar verwachting later dit jaar een renteverhoging in maart en een balansverkorting in de loop van dit jaar in het vooruitzicht zal stellen om de inflatie te helpen bestrijden. Traders blijven resoluut anticiperen op het feit dat de Fed door zal gaan met het optrekken van de rentetarieven, zelfs als de beurskoersen slagzij beginnen te maken.

\”We gaan vandaag zien dat Powell behoorlijk vastberaden en behoorlijk agressief zal zijn\”, zei de professor in het interview. Siegel ziet de inflatiedruk in de economie het hele jaar door aanhouden zodat de prijzen kunnen blijven stijgen. Een groot aantal technische signalen suggereert ook dat er mogelijk meer volatiliteit komt. Siegel ziet meer fundamentele uitdagingen in het verschiet, van de Fed die worstelt om de prijsdruk weg te nemen tot de zich uitbreidende omicron-variant die de economische expansie in het eerste kwartaal ondermijnt. \”De Fed moet de buitensporige groei van de liquiditeit stoppen, dat staat als een paal boven water\”, zei Siegel.