Goudprijs flink lager na afloop meeting Amerikaanse centrale bank

\"\"

Goud werd gisterenavond na afloop van de meeting van de Amerikaanse centrale bank hard geraakt, ook al hield het geactualiseerde monetaire beleid van de Fed geen verrassingen in. De FOMC-bijeenkomst eindigde gisterenavond Amerikaanse tijd en zoals vele economen verwachtten, was er meteen een extreme volatiliteit op zowel de Amerikaanse aandelenmarkten als op de goudmarkt merkbaar. Wat wel onverwacht was, was hoe het goud reageerde op het bijgewerkte monetaire beleid.

Het was duidelijk dat de goudmarkt geen rekening had gehouden met de consensus van analisten en economen over de uitkomst. De verwachting was inderdaad dat de rentetarieven zouden blijven waar ze nu zijn en dat de Federal Reserve haar afbouwproces in maart zou afronden. De eerste renteverhoging mochten dan verwacht worden na de voltooiing van het afbouwproces. En dat was precies de boodschap die de Fed bracht.

Hoewel hij geen exacte lanceringsdatum specificeerde, gebruikte voorzitter Powell het woord \”binnenkort\” om de tijdlijn voor de lancering te beschrijven. Veel analisten interpreteerden de betekenis van \”binnenkort\” als een signaal dat de centrale bank in maart zal beginnen met het verhogen van de Fed-rente, die momenteel bijna nul is.

Toen de verklaring werd vrijgegeven, ging er van de goudprijs vrijwel onmiddellijk ongeveer $ 24 af. De goudprijs bleef inderdaad stabiel totdat voorzitter Powell zijn persconferentie begon. Toen hij echter begon te spreken, laaide de verkoopdruk weer op en bracht het goud naar een dieptepunt van $ 1814,10. Vanmorgen wordt er gehandeld aan iets meer dan $ 1.810. Zilverfutures werden ook lager verhandeld als reactie op de FOMC-bijeenkomst, op basis van het meest actieve contract van maart 2022. Zilver verloor $ 0,40 of 1,68% en noteert momenteel op $ 23,20.