Goldman Sachs gelooft in het goud, ziet prijs stijgen tot (minstens) $2.150

\"\"

Zelfs na een somber 2021 is Goldman Sachs niet bereid om het goud op te geven, aangezien de grote zakenbank zijn prijsvoorspelling verhoogt en posities in goud voor 2022 van harte aanbeveelt aan beleggers die graag op veilig spelen. In een donderdag (vanmorgen) gepubliceerd rapport zei de bank dat ze haar prijsprognose voor 12 maanden optrekt naar $2.150 per ounce, een stijging ten opzichte van het eerdere doel van $2.000. De bank beveelt ook aan om goudfutures met afloopdatum december 2022 te kopen.

De nieuwe bullish vooruitzichten komen na een teleurstellend 2021 voor goud, aangezien de goudprijs het jaar eindigde met een verlies bijna 4%. Goldman zei dat de daling van het goud vorig jaar logisch was in een omgeving van sterke economische activiteit en de verwachting dat het effect van de stijgende inflatie slechts tijdelijk zou zijn. Maar wat betreft 2022 liggen de kaarten helemaal anders geschud, zo blijkt.

\”Cruciaal is dat hoge economische groei en schijnbaar stabiele prijzen leidden tot een prijsstijging bij alle risicovolle activa, waarbij met name cryptocurrencies in het oog sprongen. Als gevolg daarvan kreeg goud niet alleen te maken met een dalende investeringsvraag van beleggers die niet langer op zoek waren naar een afdekking of hedge, maar kreeg het ook te maken met directe concurrentie van bitcoin en de andere cryptocurrencies als waardeopslag\”, aldus de analisten van de zakenbank in het rapport. \”Naast de afnemende interesse van beleggers, duwde de divergentie in de wereldwijde groeiverwachtingen de dollar boven onze verwachtingen uit.\”

Echter, kijkend naar het nieuwe jaar, zei Goldman dat de verwachting is dat die trend dit jaar zal omkeren. \”Vandaag de dag is de wereldwijde groei-inflatie-mix duidelijk anders. Hoewel er nog geen sprake is van een recessie, voorspellen onze economen een materiële vertraging van de groei in de VS, terwijl het dreigende vooruitzicht van een nieuwe stijgingscyclus leidt tot een risicovolle omgeving over de hele wereld voor activaklassen met een lange looptijd\”, aldus de analisten.

\”Voor beleggers die op zoek zijn naar een manier om hun portefeuilles af te dekken tegen de risico\’s van een groeivertraging en dalende waarderingen, denken wij dat een longpositie (= haussegerichte positie) in goud effectiever zou zijn in de huidige macro-omgeving.\” Ook van de verwachte hogere rentevoeten liggen ze bij Goldman Sachs niet echt wakker. \”In tegenstelling tot de verwachtingen van veel beleggers, is goud zeer veerkrachtig gebleven tijdens de recente stijging van de Amerikaanse reële rente. Naar onze mening is dit te wijten aan de status van goud als zowel inflatie-afdekking als defensief actief\”, aldus de analisten.

De analisten merkten op dat het groeiende risico is dat een aanhoudend hogere inflatie de Federal Reserve zal dwingen haar monetair beleid agressief aan te scherpen, wat op zijn beurt de economische groei verder zou drukken. Goldman Sachs heeft zijn groeiprognoses voor de VS al naar beneden bijgesteld, aangezien het onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse regering haar fiscale stimuleringsplannen doorzet. \”Aangezien de Amerikaanse groei in 2022 blijft vertragen, zou de marktperceptie van de kans op een recessie verder kunnen toenemen\”, aldus de analisten. \”Dit zorgt voor een grotere interesse van de beleggers voor goud, ondanks stijgende rentes.\”

Een andere factor die Goldman Sachs in de gaten houdt, is de groeiende inflatiedreiging. Vorig jaar werd de inflatievrees relatief onder controle gehouden, aangezien de Amerikaanse centrale bank stijgende consumentenprijzen als tijdelijk beschouwde. De investeringsbank zei echter dat er nu een risico bestaat dat de inflatieverwachtingen losraken, aangezien de inflatie hardnekkiger is dan verwacht.

\”We schatten dat als de inflatie structureel zou stijgen naar 4%, goud $ 2.500/oz zou kunnen bereiken op basis van de historische goudinflatierelatie. We schatten ook dat goud ergens in de buurt van dit niveau zou komen als Amerikaanse goud-ETF\’s terug zouden gaan naar hun 2011-waarde. Daarom denken we dat goud een aanzienlijk opwaarts potentieel heeft in een scenario waarin de inflatie aanzienlijk stijgt\”, aldus de analisten.