Goud heeft renteverhogingen door de Fed al ingecalculeerd – Commerzbank

\"\"

Commerzbank-grondstoffenanalist Daniel Briesemann heeft woensdag zijn laatste prognoses over de goudprijs gepubliceerd. Het edelmetaal had goed standgehouden op weg naar de FOMC-bijeenkomst van gisterenavond. De Amerikaanse centrale bank gaat zoals verwacht haar benchmark rente vanaf maart verhogen, maar dit scenario dit volgens Briesemann al verrekend in de goudprijs. Hij wees daarnaast vooral op enkele andere fundamentele factoren die het gele metaal ondersteunen.

Zijn boodschap luidde als volgt: \”De zwakke Amerikaanse beurzen gaven dinsdagmiddag steun aan goud, waardoor de prijs een tijdlang boven de $1.850 per troy ounce klom. Dit bracht goud op het hoogste niveau in meer dan negen weken. Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkten later het grootste deel van hun aanvankelijke verliezen konden ophalen, bleef de goudprijs standvastig en zakte slechts licht terug. Het goud bleek ook bestand tegen de stevige Amerikaanse dollar, die waarschijnlijk had verhinderd dat goud de hele dag scherper zou stijgen. Goud (en ook zilver) gaven woensdagavond zoals verwacht terrein prijs.\”

Briesemann verwees daarnaast naar het geld dat naar ETF’s vloeit: \”De goudmarkt kreeg steun van nog meer ETF-aankopen: Bloomberg rapporteerde onlangs een instroom van meer dan vier ton. De koopinteresse zou ook zijn aangewakkerd door de neerwaartse herziening door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van zijn groeiprognoses. De wereldeconomie zal dit jaar nu met 4,4% groeien, 0,5 procentpunt minder dan eerder geraamd. Het IMF noemt de coronaviruscrisis en de aanhoudende inflatie als redenen. Tenslotte is exra vraag naar goud als een veilige haven tegen de achtergrond van de aanhoudende crisis tussen Oekraïne en Rusland.\”