Fed danst op een dunne koord tussen Wall Street en Main Street

\"\"

De Federal Reserve, die zich klaar maakt om haar rentetarieven al op haar volgende vergadering te verhogen, zit vastgeklemd tussen hamer en aambeeld.  De FOMC-meeting van woensdag bracht van de kant van de Fed geen nieuwe verrassingen, zoals verwacht werd een eerste renteverhoging in maart vooropgesteld. Gevolgd door nog een paar anderen later dit jaar, met een verwacht totaal van vier renteverhogingen.

De afloop van de Fed-meeting volstond voor de zenuwachtige beleggers om de gehavende Wall Street benchmarks (lees: de belangrijkste indices) te laten rallyen, na een woelig begin van 2022 dat de technologie-aandelen naar correctiegebied dwong. \”We denken dat de markt zowel vanuit waarderingsoogpunt als vanuit speculatief oogpunt zichzelf voorbij is gesneld\”, zo schreef Jim Polk, hoofd aandeleninvesteringen bij Homestead Funds

\”Hoewel sommige aandelen het afgelopen jaar aanzienlijk zijn gecorrigeerd, is de kans groot dat de correctie zich nog verder zet.  Vooral bij de hoogvliegers uit de afgelopen maanden kan er nog koersdruk ontstaan. Er is anderzijds nog geen sprake van capitulatie op de markt. Dit is een zeer dynamische situatie waarbij de \’Fed-put\’, waardoor beleggers steeds meer risico\’s namen, in toenemende mate in twijfel wordt getrokken\’, zo voegde Polk er nog aan toe.

Die \”put\” – d.w.z. de verwachting van de markt dat de Fed te hulp zal schieten met overtollige liquiditeit wanneer het moeilijk wordt – speelt een prominente rol in de reactie van de centrale bank op de oplopende inflatie. De Fed wordt gedwongen om te dansen op een dunne koord tussen Wall Street en Main Street, waarbij Wall Street staat voor de financiële markten en Main Street voor de economie.

Fed-voorzitter Powell bracht de markten weer in een neerwaartse spiraal toen hij suggereerde dat er behoorlijk wat ruimte was om de rente te verhogen. Die specifieke opmerking onderstreepte de delicate evenwichtsoefening die de Fed moet uitvoeren terwijl ze langs de gevaarlijke klippen van de pandemie, de economische groei, de inflatie en een zeer prikkelbare menigte beleggers navigeert.

\”Voorzitter Powell moet op een slappe koord dansen, hij moet communiceren dat de Fed zich 100% inzet om de inflatie terug te brengen tot 2% en dit zonder een recessie of beurscrash te veroorzaken door het monetaire beleid in snel tempo aan te scherpen\”, aldus Chris Zaccarelli, CIO voor Independent Advisor Alliance. Ondertussen hebben de gevolgen van de pandemie ervoor gezorgd dat de Fed steeds meer verantwoording moet afleggen aan een zeer kritisch publiek en dat zijn de stemgerechtigde Amerikanen. Stijgende prijzen werken inmiddels zowel de Fed-voorzitter als president Joe Biden op de zenuwen.

De consumenten voelen de inflatie die de loonsverhogingen uit het pandemische tijdperk overtreft op een pijnlijke manier aan. Momenteel voorspellen de peilingen een bolwassing voor Biden en zijn partij bij de tussentijdse verkiezingen van november, dit als gevolg van de hoge inflatiecijfers. Het bewijs van de groeiende ontevredenheid blijkt uit de peilingen van het consumentenvertrouwen en van algemene berichtgeving, die beiden weerspiegelen hoe dwingend de kwestie politiek is geworden naarmate de prijzen de hoogte in blijven vliegen.