Goud buigt onder gewicht van de Amerikaanse centrale bank (en de dollar)

\"\"

De goudfutures doken donderdag lager, omdat de markt bleef reageren op de agressieve opmerkingen die de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, eerder in de week maakte. Powell liet doorschemeren dat in maart een renteverhoging waarschijnlijk is. Hoewel het nieuws niet echt als een grote verrassing kwam, dreef het toch de rente op staatsobligaties hoger. Waardoor de alternatieve kosten voor goud toenamen.

De hogere obligatierente maakte de Amerikaanse dollar aantrekkelijker, met hogere koersen tot gevolg, en dat is nooit goed nieuws voor de goudprijs. Op moment van schrijven (vrijdagmorgen) kostte één troy ounce goud $ 1.797,20. In feite reageerde de goudmarkt zoals het economisch handboek dat zegt op de dreiging van hogere rentetarieven. \”De reactie was normaal in die zin dat voorzitter Powell de kracht van de economie en de vastberadenheid om de inflatie te bestrijden benadrukte\”, zei Commerzbank-grondstoffenanalist Carsten Fritsch.

De Federal Reserve zei woensdag dat het waarschijnlijk is dat de rente in maart wordt verhoogd en herbevestigde de plannen om de obligatie-aankopen die maand te beëindigen in het kader van wat de voorzitter Amerikaanse centrale bank Jerome Powell een aanhoudende strijd om de inflatie te temmen noemde. \”De FOMC-commissie is van plan om de Federal Funds-rente tijdens de vergadering van maart te verhogen, ervan uitgaande dat de voorwaarden daarvoor geschikt zijn\”, zei Powell op een persconferentie.

Hoewel de opmerkingen van Powell kunnen worden gezien als een rally-killer voor het goud op korte termijn, is het nog te vroeg om te bepalen wat de invloed op lange termijn zal zijn. Het kan met de goudprijs dus alle kanten uit. Een mogelijk scenario is dat de Fed gedwongen zal worden om een toontje lager te zingen wanneer de beurskoersen negatief reageren op de eerste renteverhoging(en). In dat geval zou ze gedwongen worden de plannen om de rente dit jaar 4x op te trekken te herzien. Wat in het voordeel van het goud zou spelen.