ECB staat door hoge olieprijzen stilaan met de rug tegen de muur

\"\"

Brent, de benchmark voor Noordzee-olie kostte gisteren meer dan de 91 $ per vat en heeft een sterk momentum. Brent is in januari met meer dan 17% gestegen, maar blijft achter bij de aardgasprijzen die met bijna 30% stegen. In het licht van de OPEC-vergadering later deze week moet volgens Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild (Europa), Luxemburg, goed in de gaten gehouden worden wat er daar zal worden gezegd. Maar volgens experts verandert de verwachte toename van de OPEC+-productie met 400 Kbpd niets.

De redenen daarvoor zijn talrijk. De OPEC+ loopt al enkele kwartalen achter op de productiecurve. De afgelopen 3 van de 5 maandelijkse verhogingen van 400 Kbpd voldeden niet aan de verwachtingen, er werd stelselmatig minder olie dan beloofd bovengepompt. Volgens Bloomberg heeft de OPEC+ sinds juli vorig jaar ten minste 640K vaten onderproductie ten opzichte van de zelf gestelde doelen. Opmerkelijk is dat Rusland het meest onderproductie heeft.

Maar wereldwijde onderinvesteringen hebben geleid tot een situatie waarin een snelle uitbreiding van het aanbod bijna onmogelijk lijkt. Ondertussen zijn de wereldwijde voorraden erg laag. Bovendien heeft het substitutie-effect van duur gas naar olie ook niet geholpen. Het nettoresultaat is een zeer krappe energiemarkt met recordbackwardation voor olie. De spread tussen de huidige olieprijs en het einde van het jaar voor Brent is al 10 $ en dat is volgens Vranken verbazingwekkend. Dat laat zien hoeveel markten bereid zijn te betalen voor onmiddellijke levering van olie.

Deze hoge energieprijzen maken van de ECB-vergadering van deze week een zware opgave, zo stelt Vranken. De ECB zou de rente liever niet verhogen, maar aangezien de inflatie erg hardnekkig is en zelfs toeneemt plaatst dit de centrale bank in een lastig parket. Het is bekend dat de structuur van de EU-inflatie versus de Amerikaanse inflatie anders is, omdat de eerste voornamelijk wordt veroorzaakt door hoge energieprijzen. Maar deze prijzen dalen niet en links en rechts worden al wat tweede-ronde-effecten gezien. Zonder binnenkort lagere energieprijzen zal de ECB haar inflatiedoelstelling voor het einde van het jaar op korte termijn moeten aanpassen.