Januari was een zeer zwakke maand voor de Nasdaq

\"\"

De Nasdaq Composite heeft bijna zijn slechtste start van het jaar ooit achter de rug, wat betekent dat de technologieaandelen vorige maand niet bepaald aan de feesttafel zaten. Met een daling van 9% kwam de Nasdaq in januari in de buurt van de daling met 9,9% die in januari 2008 werd neergezet, wat de ergste daling ooit in januari was. Ongeveer 46% aandelen uit de Nasdaq zijn met minstens 50% gedaald ten opzichte van hun 52-weekse highs, dit volgens Charles Schwab hoofd investeringsstrategi Liz Ann Sonders. Verder uitzoomen geeft geen beter beeld. Ongeveer 76% van de Nasdaq-aandelen is met minstens 20% gedaald ten opzichte van hun 52-weekse high.

Ondertussen zijn de aandelen die op torenhoge waarderingen worden verhandeld onder druk komen te staan, omdat de beleggers een lager dan verwacht toekomstig rendement modelleren als gevolg van stijgende rentes. Advanced Micro Devices is in januari met 23% gedaald, Etsy (ETSY) heeft 33% verloren en Netflix (NFLX) is met 36% gedaald. Goldman Sachs-strateeg Peter Oppenheimer stelt dat deze periode van verhoogde volatiliteit normaal marktgedrag is, vooruitlopend op een verschuiving in het beleid van de Fed.

\”Dit is een correctie in een bullmarktcyclus. Naar onze mening bevinden we ons in het vroegste deel van de economische groeifase. De rendementen op aandelen zullen dit jaar waarschijnlijk relatief laag zijn, maar de bullmarkt zou moeten aanhouden zolang de economie groeit. Net als bij eerdere cycli , denken we dat deze fase minder vertakt zal zijn in termen van factor- en sectorleiderschap\”, zei Oppenheimer in een recent rapport.