Wat zal het effect van 7 renteverhogingen door de Fed op de beurskoersen zijn?

\"\"

Als de Federal Reserve de rente dit jaar zeven keer verhoogt, zoals Ethan Harris als hoofd van de divisie wereldwijde economie van de Bank of America voorspelt in een nieuw rapport, zal de aandelenmarkt allesbehalve immuun zijn voor die verhogingen.

\”Ik denk dat het in het beste geval dit jaar een vlakke beurs wordt dit jaar om eerlijk te zijn\”, stelde Harris. Hij gaat met andere woorden uit van een verloren jaar voor Wall Street.

Maar voorlopig verwacht Harris geen grote schommelingen in de beurskoersen meer: \”Ik denk dat we voorlopig de ergste correcties hebben gehad, de beleggers houden er nu rekening mee dat de Fed in de toekomst niet helemaal vriendelijk zal zijn voor de beurzen. Ze hebben de aandelenmarkt royaal gestimuleerd met gratis geld. Nu nemen ze die belofte terug en daar zullen we mee moeten leren leven. Ik denk dus niet dat het een geweldig beursjaar zal worden.\”

Bij Goldman Sachs verhoogde Jan Hatzius op zijn beurt de renteverhogingsverwachtingen van vier naar vijf dit jaar. Hij reageerde daarmee op het rapport van Harris, waarbij deze ook de BofA-raming voor BBP-groei in 2022 verlaagde van 4% naar 3,6%. De markten hebben een moeilijke start van het jaar doorgemaakt, aangezien de beleggers goed hebben geluisterd naar de waarschuwingen van strategen als Harris en Hatzius voor veel hogere rentetarieven.