Geopolitieke risico\’s kunnen goud niet voor altijd ondersteunen, de tegenwind van de rente vormt een dreiging

\"\"

Geopolitieke risico\’s creëren op korte termijn een steunbasis voor de goudprijs. Het edelmetaal staat echter nog steeds voor een uitdagend jaar, aangezien de Federal Reserve haar monetair beleid agressief wil aanscherpen om de inflatie weer onder controle te krijgen, aldus een marktanalist. Hogere rentevoeten zijn niet bepaald een geschikte voedingsbodem voor een hausse bij de edelmetalen.

Rob Haworth, senior investeringsstrateeg bij U.S. Bank Wealth Management, zei in een recent interview dat terwijl de stijgende geopolitieke spanningen tussen de VS en Rusland de edelmetalen een handje toesteken, de goudmarkt de fundamentele omgeving op de lange termijn niet kan negeren. \”Goudprijzen kunnen op korte termijn stijgen, maar geopolitieke onzekerheid is geen duurzame motor voor de lange termijn omdat het probleem uiteindelijk op de een of andere manier steeds wordt opgelost\”, zei hij. \”Op een gegeven moment zullen de fundamenten zich opnieuw manifesteren.\”

Zijn opmerkingen komen terwijl de goudprijs deze week weer door de kaap van $1.800 per ounce is gestegen, nadat die goudprijs vorige week met 3% was gedaald, nadat de Federal Reserve had aangekondigd de rente binnenkort te zullen verhogen. De Amerikaanse centrale bank legde ook de basis om te beginnen met het verminderen van haar balans na het verhogen van de rentetarieven. Tegelijkertijd zei Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell dat de arbeidsmarkt sterk genoeg is om hogere rentetarieven te weerstaan.

De markten schatten nu het potentieel in van vijf renteverhogingen dit jaar. Haworth merkte op dat hoewel de huidige verwachtingen misschien een beetje te scherp zijn, de Federal Reserve hoe dan ook haar monetair beleid zal aanscherpen. \”We kunnen dit jaar drie of vier renteverhogingen zien en misschien zelfs wat kwantitatieve verkrapping. De uitdaging is dat geen van beide gebeurtenissen echt geweldig is voor de goudprijs\”, zei hij.

Goud is niet alleen het enige activa dat het mogelijk moeilijk zal hebben in 2022, aangezien de beleggers door turbulente financiële markten en moeilijkere economische omstandigheden zullen moeten blijven navigeren. Haworth merkte op dat de verwachtingen voor 2022 zeer uiteenlopend zijn en dat de activiteit gedomineerd zal blijven worden door de aanhoudende COVID-19-pandemie. Hij voegde eraan toe dat inflatie een probleem zal blijven, aangezien er nog steeds veel onzekerheid bestaat over de wereldwijde toeleveringsketens.

Haworth zei dit jaar relatief neutraal te zijn over de economische groei. Over hoe beleggers zichzelf dit jaar kunnen beschermen, zei hij dat hij op de beurs kijkt naar value bedrijven met gezonde cashflows en een sterke koopkracht om zich te beschermen tegen inflatie. \”We proberen onze portefeuille in een positie te houden waarin we activaklassen hebben die ons kunnen helpen in een inflatoire omgeving die klanten enige bescherming en verzekering te bieden”..