Bank of America is bullish voor uranium, aluminium, nikkel, zilver en goud in 2022

\"\"

Bank of America is optimistisch over uranium, aluminium, nikkel, zilver en goud voor 2022. De kosteninflatie voor de mijnbouwbedrijven in 2022 is reëel en dat zou zich moeten vertalen in hogere marktprijzen voor de belangrijkste grondstoffen. De analisten van Bank of America constateren echter dat de metalen die op volumegroei mogen rekenen de neiging hebben om te worden beschermd tegen kosteninflatie.

In die zin dat de kosten per eenheid geproduceerde grondstof naar verwachting zullen dalen ondanks hogere absolute kosten, waardoor de marges worden beschermd. Het best presterende edelmetaal van de week was palladium, een stijging van 12,68%. Palladium steeg naar het hoogste punt in vier maanden, schrijft Bloomberg, met handelaren die op zoek waren naar bevoorrading te midden van toenemende spanningen over Oekraïne toen Rusland, de grootste metaalproducent, troepen verzamelde bij de grens.

Het metaal dat het meest wordt gebruikt in katalysatoren steeg woensdag met maar liefst 8,3%, waarmee de rally van dit jaar werd verlengd tot bijna 25%. Kijkend naar de spotmarkt, merkte Bloomberg op dat het metaal zich bevindt in backwardation, een marktstructuur waarin de spotprijzen hoger zijn dan die voor forwards. Dit duidt op een krappere beschikbaarheid. Wat uiteraard een prijs ondersteunend effect heeft.

Wat het goud betreft: de goudimport door India versnelde vorig jaar tot het hoogste niveau in tien jaar op basis van een bijna verdubbeling van de verkoop van sieraden, terwijl de vraagvooruitzichten rooskleurig blijven, aldus de World Gold Council. De vraag herleefde na twee sombere jaren toen Indiërs in 2021 opnieuw massaal naar juwelierszaken stroomden toen de angst voor de pandemie afnam. Bruiloften en vieringen kwamen in volle gang in de drie maanden tot en met december, meer dan een verdubbeling van de invoer over het hele jaar tot ongeveer 925 ton, het hoogste sinds 2011, volgens de gegevens van de gemeente.