Zilver presteert ronduit zwak

\"\"

Het slechtst presterende edelmetaal deze week was zilver, met een daling van 7,51%. Dit met een grotere volatiliteitsfactor van driemaal de prijsdaling van goud. Goud breidde de verliezen uit, na de grootste daling in twee maanden, aangezien een agressiever dan verwachte Amerikaanse Federal Reserve de agressieve benadering van de centrale bank om de inflatie aan te pakken onderstreepte.

Bij de mijnbouwbedrijven waren er paar aandelen wiens koersen door de vloer zakten. West African Resources kreeg een verlies van +20% van de aandelenkoers te slikken op het  bericht dat een nieuwe militaire staatsgreep de kop opstak in Burkin Fasso, West-Afrika. Dit is met name de zesde staatsgreep in Afrika in de afgelopen 18 maanden, waarvan vier in West-Afrika. Wat wel wat van het goede te veel is.

Gatos Silver verloor deze week meer dan 70% van zijn aandelenkoers nadat het bedrijf tot de conclusie kwam dat er fouten in zijn technisch rapport van juli 2020 stonden, evenals indicaties dat er een overschatting is in het bestaande resourcemodel. De voorraden zouden met andere woorden overschat worden. Op voorlopige basis schat het bedrijf een mogelijke vermindering van het metaalgehalte van de minerale reserve van Cerro Los Gatos, variërend van 30% tot 50% van het metaalgehalte dat overblijft na uitputting, zei het in een verklaring.

Wat het goud betreft: ondanks de negatieve prijsactie rond goud deze week, verhoogde Goldman Sachs Group zijn prijsdoel voor 12 maanden voor het gele metaal vanwege de verwachtingen van langzamere groei, een opleving in opkomende markten en hogere inflatie. De verwachtingen van de groep gaan nu uit van $2.150 per ounce versus $2.000 voordien. In tegenstelling tot de conventionele mening, stijgen de goudprijzen meestal wanneer de Fed de rente verhoogt.