De toekomst van ons geld: bijna 100 landen onderzoeken CBDC\’s, wat zijn de risico\’s?

\"\"

Dit jaar zou een nieuwe belangrijke mijlpaal kunnen zijn voor de digitale valuta\’s van de centrale banken (CBDC\’s), aangezien meer centrale banken over de hele wereld concrete stappen ondernemen om digitale valuta\’s te realiseren. Volgens de CBDC-tracker van Atlantic Council zijn er nu 87 landen die een digitale valuta van hun centrale bank willen adopteren. Deze landen samen vertegenwoordigen meer dan 90% van het mondiale BBP. Dit is een enorme sprong van de 35 landen die deze optie in mei 2020 wilden onderzoeken.

Negen landen hebben al een digitale valuta gelanceerd, waarbij Nigeria een van de laatste is die de e-Naira introduceerde. Nog eens 14 landen, waaronder China en Zuid-Korea, bevinden zich al in de proeffase om zich voor te bereiden op een officiële lancering. De vier grootste centrale banken die momenteel naar een CBDC kijken, zijn de Fed, de ECB, de Bank of Japan en de BoE, waarbij de Amerikaanse centrale bank achterblijft bij de andere drie.

Van de grote spelers loopt China voorop in de ontwikkeling van CBDC. De op een na grootste economie ter wereld voltooide haar CBDC-ontwikkeling in 2019 en bevindt zich momenteel in de massatestfase. Volgens de People\’s Bank of China (PBOC) waren er eind 2021 261 miljoen unieke gebruikers, met een totaal van 87,5 miljard yuan ($ 13,78 miljard) aan transacties die werden gedaan met behulp van de digitale valuta van de Chinese centrale bank.

Begin januari heeft China zijn proefversies van de digitale yuan portemonnee-applicatie voor Android en iOS geïmplementeerd. \”[De e-CNY] zal de bevolking in China waarschijnlijk worden opgedrongen\”, zei Piper Sandler-analist David Kroger. \”Een resultaat van een overheid die graag controle heeft over haar mensen, een digitale valuta die elke gemaakte transactie in de gaten houdt.\”

Alle ogen zijn nu gericht op Jamaica, dat volgens de planning de komende maanden zijn eigen digitale valuta op nationaal niveau zal uitrollen na een pilottest van het project vorig jaar, waarbij 230 miljoen Jamaicaanse dollar (US $ 1,5 miljoen) van de digitale valuta wordt uitgegeven. Volgens de Bank of Jamaica is het doel van de CBDC om transactiekosten te verlagen en financiële diensten te verlenen aan burgers die geen bankrekening hebben.

Deze week nam India enkele concrete stappen in de richting van de invoering van een CBDC, waarbij minister van Financiën Nirmala Sitharaman verklaarde dat er in het volgende boekjaar een digitale valuta zou worden geïntroduceerd. \”De introductie van een digitale valuta van de centrale bank zal een grote impuls geven aan de digitale economie. Digitale valuta zal ook leiden tot een efficiënter en goedkoper valutabeheersysteem\”, zei Sitharaman. De verklaring komt nadat de centrale bank van India \”ernstige zorgen\” uitte over particuliere cryptocurrencies, daarbij verwijzend naar zorgen over de financiële stabiliteit.