Scotiabank verlaagt voorspelling van de goudprijs tot $ 1.800 per troy ounce

\"\"

Volgens het laatste rapport van Scotiabank zullen de agressieve maatregelen van de Fed in verband met de rente ervoor zorgen dat de goudprijs tot 2022 binnen de huidige bandbreedte blijft. In een dinsdag gepubliceerd rapport verlaagde de Canadese bank haar goudprognose tot gemiddeld $1.800 per ounce, een daling ten opzichte van haar eerdere gemiddelde schatting van $1.850 per ounce. Tegelijkertijd verlaagde Scotiabank haar voorspelling voor zilver tot $24,50 per ounce, een daling ten opzichte van de eerdere schatting van $25 per ounce.

\”Nu verwacht wordt dat renteverhogingen dit jaar vroeger en vaker zullen plaatsvinden, hebben we onze prognoses voor de goud- en zilverprijs stapsgewijs verlaagd\”, zegt Marc Desormeaux, senior econoom bij Scotiabank Economics, in zijn uitgebreid rapport. Vorige week stelde de Federal Reserve iets agressiever dan verwacht op, dit omdat ze zei dat ze de rente \’binnenkort\’ zou verhogen. De Amerikaanse centrale bank heeft ook de weg geëffend om haar balans te verkleinen nadat ze de rente zal  verhoogd hebben.

Markten schatten een potentieel in van vijf renteverhogingen dit jaar, waarvan de eerste in maart. Hoewel de rentetarieven een tegenwind voor edele metalen zullen veroorzaken, zei Desormeaux dat hij geen belangrijke prijsdalingen bij goud of zilver ziet, aangezien de stijgende inflatie de markt zal blijven ondersteunen. \”Ondanks de verlaging, zou onze prognose voor goud in 2022 nog steeds de hoogste jaarlijkse gemiddelde prijs zijn sinds ten minste 1988. Gezien de versnelling van de inflatie, blijft de renteomgeving zeer accommoderend ondanks onze meer agressieve verschuiving – onze voorspelling komt overeen met de negatieve reële Amerikaanse 10-jaarsrente tot 2023\”, zei hij.

\”De onzekerheid op de markt zou ook groot kunnen blijven, zij het dat deze wat afzwakt. Dit terwijl we blijven worstelen met COVID-19, wat de aantrekkelijkheid van edele metalen als veilige havenactiva ondersteunt.\” Hoewel Scotiabank aan het begin van het nieuwe jaar relatief neutraal is ten aanzien van goud, zijn de analisten van d bank extreem optimistisch over industriële metalen, met name koper. Desormeaux zei dat hij ziet dat de koperprijs de komende drie jaar goed wordt ondersteund rond $ 5 per pond.

\”In de komende paar jaar verwachten we dat het wereldwijde herstel de waarden van het rode metaal sterk zal houden, met verstoringen van de aanvoer via Latijns-Amerikaanse geopolitieke ontwikkelingen die waarschijnlijk extra prijsondersteuning zullen bieden\”, zei hij. \”Op de langere termijn gaan we ervan uit dat een sterke groei van de vraag zal komen via wereldwijde inspanningen om koolstofarm te worden – koper zal naar verwachting een belangrijke input zijn voor de productie van batterijen en de constructie van klimaatinfrastructuur.\”