Er komt een \’botsing\’ aan omdat de markten onvoldoende verrekenen hoe \’agressief\’ de Fed zal moeten zijn

\"\"

Markten worden geconfronteerd met \”aanzienlijke risico\’s\”, aangezien beleggers nog steeds te laag inschatten hoe \”agressief\” de Federal Reserve zal moeten zijn tijdens deze verkrappingscyclus om de stijgende inflatie het hoofd te bieden, zei Ray Dalio\’s hedgefonds Bridgewater Associates in zijn vooruitzichten voor 2022. Die Dalio is een bekende figuur in de Amerikaanse beleggingswereld, die regelmatig in media te gast is.

\”De markten verdisconteren een soepele terugkeer naar het lage inflatiepeil van de afgelopen decennia, zonder de noodzaak van agressieve beleidsacties. Of met andere woorden: die markten gaan er vanuit dat de terugval in de inflatie zowat vanzelf zal gebeuren\”, zei \’s werelds grootste hedgefonds. \”We zien daarom een komende botsing tussen wat gaat gebeuren en wat nu wordt verdisconteerd.\”

Een dramatische uitverkoop van de markt in januari is misschien niet het einde van de verwachte volatiliteit voor dit jaar, waarbij Bridgewater een groot verschil ziet tussen de verwachtingen van beleggers en de realiteit. \”Omdat er zo\’n groot verschil is tussen wat verdisconteerd is en wat we denken dat waarschijnlijk is, zien we het potentieel voor grote marktbewegingen, wat natuurlijk aanzienlijke risico\’s inhoudt bij het aanhouden van activa.

Het probleem is dat de markten momenteel goedkeuren dat de Fed de verkrappingscyclus zal beëindigen wanneer de rente weer op 2,5% staat, een percentage dat nog steeds onder het historische gemiddelde ligt. De achterliggende gedachte is dat het voldoende zal zijn om de inflatie, die momenteel 7% bedraagt, onder de 2,5% te brengen. Maar niets zegt uiteraard dat dit zo zal zijn.

De marktdeelnemers zijn misschien te optimistisch in deze overtuiging, aangezien de inflatie zich op het hoogste punt van vier decennia bevindt en de Amerikaanse economie zich in een \”zelfversterkende cyclus\” bevindt, benadrukt het rapport. Gezien de traagheid in het systeem is het onwaarschijnlijk dat de huidige geplande renteverhogingen zullen volstaan om de inflatie de pas af te snijden.

Deze omgeving vormt een uitdaging voor de Fed en andere centrale banken over de hele wereld. \”Door de kracht van de nominale uitgaven die de productiecapaciteit overtreffen, hebben centrale banken, en met name de Fed, nu het grootste potentieel voor een aanhoudende stijging van de inflatie in 40 jaar. Dat is op zich al uitdagend genoeg, maar de pandemie en de rentetarieven die bijna nul zijn, maken de keuzes waarmee beleidsmakers worden geconfronteerd bijzonder moeilijk\”, aldus het rapport.

Zelfs een gematigde verkrapping kan \”pijnlijk\” zijn voor Amerikaanse aandelen, die sinds het begin van het jaar al aanzienlijke verliezen hebben geleden, waarbij de S&P 500 en de Nasdaq hun slechtste maanden sinds het begin van de pandemie beleefden. \”In termen van activa betekenen hoge waarderingen en lange looptijden, grotendeels gedreven door lage rentetarieven en overvloedige liquiditeit, dat een gematigde verkrapping pijnlijk kan zijn, vooral in de meest bruisende segmenten van de Amerikaanse aandelenmarkt\”, voegde het rapport eraan toe.