Energiecrisis leidt tot een bull run op het goud wanneer de inflatie vaste voet aan de grond krijgt

\"\"

Stijgende energieprijzen die overslaan naar bredere markten en een inflatoire psychologische trendommekeer veroorzaken, is een van de worst case scenario\’s van de Federal Reserve. Maar dat is precies wat de volgende bull run in goud zou kunnen veroorzaken, dit volgens Goehring & Rozencwajg Associates managing partner Leigh Goehring. De potentiële grote schok dit jaar is de energiecrisis die gevolgen heeft voor olie, landbouw en bredere markten zoals de voedselmarkt, vertelde Goehring in zijn maandelijks rapport.

De oliemarkt ziet er krapper en krapper uit, wat een voorbode kan zijn van een veel grotere hausse voor landbouw- en andere producten. Dat kan op zijn beurt in beweging brengen als gevolg van het begin van de inflatiepsychologie. De vraag op de oliemarkt is veel groter dan men dacht, en het aanbod zal veel minder zijn dan verwacht.

“In het vierde kwartaal van dit jaar zouden we in een situatie kunnen belanden waarin de vraag de totale productiecapaciteit heel goed zou kunnen overtreffen. De reden waarom dit belangrijk is, is omdat het nooit eerder is gebeurd. Zelfs als we teruggaan naar de grote oliecrisis in de jaren zeventig, zijn we zelfs nooit in de buurt gekomen van wereldwijde maximale productiecapaciteit. Maar we zijn er vandaag heel dichtbij\”, waarschuwde Goehring. De reeds hoge olieprijzen zouden nog erger kunnen worden naarmate het vierde kwartaal nadert, voegde Goehring eraan toe, wijzend op de seizoentrends van de markt. \”De reden waarom de piek in het vierde kwartaal zal verschijnen, is dat de wereldwijde vraag naar olie op jaarbasis in belangrijke mate seizoensgebonden is.

+