Amerikaanse hypotheekrentes hebben nu het \’breekpunt\’ bereikt

De Amerikaanse hypotheekrentes hebben nu het \’breekpunt\’ bereikt en dat betekent dat extra waakzaamheid is geboden. Beleggers moeten dit marktrisico goed in de gaten houden. De hypotheekrente staat op het hoogste niveau sinds 2020, met de 30-jarige hypotheekrente op 4%. Dit is hoog in vergelijking met vorig jaar, toen de 30 jaar was gedaald tot 2,8%. Dergelijke stijging heeft uiteraard gevolgen.

\”De consument komt onder druk te staan ​​en we zagen de hypotheekaanvragen de afgelopen maanden al veel minder worden. Dat is wat er in de markt gebeurt\”, benadrukt Ted Oakley, oprichter van Oxbow Advisors. \”Ik vermoed dat het tarief van 4% op de 30-jarige hypotheek een breekpunt is.\” \”Dan heb je een situatie waarin de Fed waarschijnlijk de rente zal verhogen in een vertragende economie, wat ze altijd doen omdat de centrale banken altijd te laat zijn.\”

De consument zal daardoor aanzienlijk worden beïnvloed in zijn of haar gedrag, omdat ze hogere hypotheeklasten zullen moeten dragen. We hebben daarnaast geen Fed-stimulansen meer zoals we die vorig jaar nog hadden,\” merkte Oakley op. \”Alle zelfstandigen die huizen of auto\’s of andere consumptiegoederen verkopen, vertellen hetzelfde verhaal. Afbetalingen van kredieten zijn belangrijk is voor consumenten en die afbetalingen gaan allemaal naar omhoog\”, zei hij.

\”We zullen zien dat de economische vertraging een blijvend karakter krijgt en dat de inflatie ook daalt. Beide factoren samen zullen de markten beïnvloeden\”, vervolgde hij. \”Het huidige inflatiepercentage is 7,5%, maar het zou helemaal kunnen dalen tot 1 of 2%. Maar het zal zeker teruggaan naar 3% voordat het allemaal voorbij is, omdat de economie het gewoon niet kan tolereren.\”

Terwijl hij toekomstige aandelenbeleggingen besprak, stelde Oakley voor dat beleggers ervoor moeten zorgen dat ze voldoende liquiditeit hebben voor nieuwe kansen. Profiteer van die kansen\”, zo legde hij uit. Oakley verwacht dat de economische vertraging voor angst op de aandelenmarkten zal zorgen. \”Ik denk dat wat er gebeurt nog een verlengstuk zal krijgen, meer bepaald dat verkopen leidt tot nog meer verkopen. Elke keer dat de markt 10% corrigeert en weer een beetje aantrekt, kochten de beleggers tot dusver op de dip,\” zei hij. \”Kopen op de dip zal dit jaar niet meer zal werken, althans niet op de korte termijn maar misschien nog wel op de lange termijn. Even afwachten kan dus geen kwaad.”