Het dilemma van de Fed

\"\"

Een onverwacht grote stijging van de consumentenprijzen in januari heeft ertoe bijgedragen dat het debat over de vraag of de Federal Reserve agressiever kan en moet optreden in de strijd tegen de inflatie, is aangewakkerd. De gegevens deden de weddenschappen van handelaren toenemen dat de Fed haar voorspelde renteverhoging in maart moet beginnen met een verhoging van een half procentpunt in plaats van een verhoging van een kwart procentpunt.

In de nasleep van het januari-rapport stegen de weddenschappen van handelaren op de mogelijkheid van een stijging van 50 basispunten in maart tot bijna 90%. De Fed komt op 15 en 16 maart bijeen en zal voor die tijd nog een CPI-rapport gepubliceerd hebben.

Goldman Sachs voorspelt nu dat de Fed de rente dit jaar zeven keer zal moeten verhogen, vergeleken met de eerdere voorspelling van vijf renteverhogingen. Citigroup verwacht dat de Fed tijdens de vergadering van maart haar basisrente al meteen met 50 basispunten zal verhogen.

St. Louis Federal Reserve-president James Bullard, een stemgerechtigd lid van het beleidscomité van de Fed, zei naar verluidt dat hij \”dramatisch\” agressiever is geworden na het CPI-rapport en sluit een volledige procentuele renteverhoging tijdens de volgende drie centrale bankvergaderingen niet uit. Op zijn laatste persconferentie in januari sloot Fed-voorzitter Jerome Powell zelf overigens een verhoging van een half procent niet uit.