Gaat overtallige Russische olie naar gretige Chinese kopers?

\"\"

Rusland dreigt met een massa overtollige olie te worden opgezadeld als gevolg van de sancties opgelegd aan het land. Maar daar is waarschijnlijk al een oplossing voor bedacht. Van veel Chinese bedrijven wordt verwacht dat ze Russische olie met korting op de kop kunnen tikken als de sancties andere kopers afschrikken, zo valt op de internationale oliemarkten te horen. Waarmee mogelijk een patroon wordt herhaald dat we al hebben gezien toen Iran en Venezuela werden getroffen door Amerikaanse stoepranden.

Importeurs in de grootste olieverbruikers zullen waarschijnlijk profiteren van de mogelijkheid om goedkoop voorraden op te bouwen, zeiden ze. Potentiële Chinese kopers kunnen nu hun slag slaan door goedkoop olie te kopen, aangezien andere landen transacties met Rusland vermijden.

De wereldwijde energiemarkt is in beroering gebracht door de Russische invasie van Oekraïne. De olieprijzen zijn tot boven $ 100 per vat gestegen toen de VS en Europa een zware reeks sancties aan Moskou oplegden. Kiev heeft gepleit voor stopzetting van de olie- en gasverkoop, terwijl minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op een volledig embargo aandrong.

China is al lang een koper van Russische ruwe olie en Peking is een strategische partner en buur van Moskou. De lokale importeurs zijn geen onbekende in het werken met gesanctioneerde regimes en tegenpartijen, waarbij ze op grote schaal ruwe olie uit Iran en Venezuela inkochten door middel van clandestiene activiteiten toen tegen deze landen sancties werden aangekondigd.

\”China zal waarschijnlijk Russische ruwe olie blijven kopen, zowel voor zijn operationele behoeften als voor het aanvullen van de voorraden\”, zegt Michal Meidan, directeur van het China Energy Research Program aan het Oxford Institute for Energy Studies. Die voorraden in het hele land bereikten in januari een dieptepunt in twee jaar, blijkt uit gegevens van Ursa Space Systems, en kunnen dus aanvulling gebruiken.

Lokale Chinese kopers kunnen na een korte pauze opnieuw de spotmarkt voor zeevracht betreden, terwijl de stromen van ESPO-ruwe olie via binnenlandse pijpleidingen waarschijnlijk ongehinderd zullen doorgaan, aldus handelaren. \”Zelfs als het wordt gesanctioneerd, kan Rusland olie blijven afzetten in yuan of roebel en, zoals we hebben gezien met Iran en Venezuela, kunnen sommige kopers die op de achtergrond blijven de sancties omzeilen\”, zei Meidan.

De potentiële opportunistische aankopen door China staan ​​in contrast met Amerikaanse en Europese bedrijven die hun banden met Rusland opnieuw beoordelen naarmate de weerslag op de invasie toeneemt. Supermajor BP Plc heeft besloten zijn belang in Rosneft PJSC op te zeggen, Shell Plc stapt uit een belang in een groot gasproject en het Noorse Equinor ASA zei dat het joint ventures in het land zal gaan verlaten.