Oekraïne-crisis: voor beleggers in aandelen kan het deze keer anders zijn

\"\"

Elk jaar publiceert Credit Suisse haar Global Investment Returns Yearbook en dat herinnert ons er zo aan hoe goed het gewoonlijk gaat op de financiële markten. Deze database van Credit Suisse berekent de rendementen op aandelen en obligaties voor 35 landen; de resultaten zijn meestal indrukwekkend. Zo heeft de Amerikaanse aandelenmarkt sinds 1900 een reëel rendement op jaarbasis van 6,7% opgeleverd en de rest van de wereld een volkomen acceptabele 4,5%.

In twee gevallen zijn de rendementen echter bijzonder indrukwekkend, maar dan in negatieve zin: in Rusland in 1917 en China in 1949 leden beleggers in aandelen grote verliezen na communistische revoluties. Ze verloren meer concreet al hun geïnvesteerde geld. Beide markten gingen in de jaren negentig weer open; er waren geen restituties van het verloren kapitaal.

De afgelopen week, met de Russische invasie van Oekraïne, was niet helemaal op dezelfde schaal – maar de daling van 33% in de Russische Moex-aandelenindex op donderdag was een scherpe herinnering aan het risico dat gepaard gaat met beleggen in aandelen. Het moet ook een herinnering zijn aan de mate waarin onzekerheid de aandelenkoersen stuurt. Er wordt eindeloos gepraat over aandelenwaardering, maar in wezen is het heel eenvoudig: een aandeel is uw voorspelling waard van wat de totale inkomsten ervan in de loop van de tijd zullen zijn, verdisconteerd voor inflatie.

De prijs die u bereid bent te betalen, mag niet meer zijn dan de som van de dividenden die u verwacht te ontvangen, gecorrigeerd voor onzekerheid. Hoe verwarrender de toekomst eruitziet voor een bepaalde aandelen of markt, hoe minder u moet betalen. Elk ingewikkeld model dat je ziet dat lijkt alsof het over iets anders gaat, is eigenlijk niets meer dan een poging om grip te krijgen op de waarschijnlijke omvang en timing van het inkomen dat je kunt verwachten.

Hoe zit het dan met Russische aandelen? Ze zijn nu, hoe dan ook, goedkoop. De koersen bewegen te snel om precieze berekeningen te doen, maar denk momenteel aan een koers/winstverhouding van drie tot vier en een dividendrendement van 10%. Maar ze worstelen ook met absolute onzekerheid, we hebben geen idee wat de verschillende sancties die momenteel over de hele wereld worden aangekondigd, uiteindelijk zullen doen met het winstdeel van de prijs-winstvergelijking. Voor nu betekent dit dat het kopen ervan geen investering is, maar speculatie.