Financiële markten dreigen in te storten als oorlog lang aanhoudt 

\"\"

De CEO van Barrick, de op één na grootste goudmijngroep ter wereld, stuurde een boodschap de wereld in die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De crisis in Oekraïne blijft precair en er is nog altijd geen duidelijk pad om het conflict op te lossen, maar wat wel duidelijk is, is dat het voortduren van de oorlog zeer nadelig zal zijn voor de financiële markten, zo stelt Mark Bristow, CEO van Barrick Gold.

Barrick is zoals gezegd de op één na grootste goudproducent ter wereld en exploiteert mijnen op vijf continenten. Volgens Bristow kunnen, hoewel het conflict tot nu toe tot Oekraïne beperkt blijft, de economische gevolgen ervan wereldwijd voelbaar worden. “Als je naar deze crisis kijkt, is er heel veel potentieel voor onbedoelde gevolgen. We hebben de beurskoersen hoog zien oplopen en we gaan de wereldeconomie nu echt onder druk zetten. Iedereen zal worden beïnvloed. Als dit veel langer doorgaat, dreigt dat de beurs in te storten\’, zei Bristow. Na een reeks sancties opgelegd door westerse landen, verhoogde de Russische centrale bank maandag haar belangrijkste rentetarief van 9,5% naar 20% in een noodmaatregel om de kapitaaluitstroom uit het land te stoppen.

De Russische roebel is naar recorddieptes gekelderd en handelde voor het laatst op 108,51 roebel voor de dollar. \”En onthoud: we zitten in de langste bull run ooit en de beurskoersen en gaan nu eenmaal niet voor altijd omhoog. Tegenwind voor risicovolle activa is in feite tegenwind voor veilige havenactiva zoals goud”, aldus Bristow.

“Ik zeg al een tijdje dat het risico voor de goudprijs aan de positieve kant moet gezocht worden. Iedereen zegt dat de goudprijs al hoger zou moeten zijn. Maar het goud kan zich nu eenmaal erg vreemd gedragen. Veel mensen verkopen hun goud op het moment dat een crisis uitbreekt.

De plannen van de Federal Reserve om de rentetarieven te verhogen, zullen niet voldoende zijn om de reële rentetarieven naar positief gebied te duwen, voegde Bristow eraan toe, wat ook positief is voor goud. De waarschijnlijkheid van een stijging van 50 tot 75 basispunten in de VS in maart is gedaald tot 2,7%, zoals aangegeven door de CME FedWatch-tool. Markten rekenen nog steeds op een waarschijnlijkheid van 97,3% van een stijging van 25 tot 50 basispunten tijdens de Fed-vergadering van 16 maart.