ECB voelt zich hoogst onwennig nu de inflatie weer stijgt

\"\"

De inflatie in Europa is op jaarbasis uitgekomen op 5,8% ten opzichte van een verwachting bij de analisten van 5,3%. De inflatie in de eurozone is gestaag aan het stijgen, weg van de doelstelling van 2% die de ECB heeft, en het recent cijfer helpt de centrale bank niet veel verder. Het lijkt het er niet op dat de zaken veel beter worden, aangezien de Russisch/Oekraïne-oorlog zowel de graan- als de energieprijzen opdrijft.

De spot WTI-prijs is nu ruim boven de $100/bbl en de EUR/USD is ook gedaald, wat ertoe zal bijdragen dat de invoer duurder wordt. Bestuurder Nagel van de Bundesbank verwacht dat de Duitse inflatie dit jaar gemiddeld 5% zou kunnen bedragen, ruim boven de eerdere prognoses. Hij voegde eraan toe dat de inflatie in de eurozone waarschijnlijk een recordhoogte zal bereiken. Ten slotte zei hij over de oorlog dat het onmogelijk is om de economische impact van de oorlog in Oekraïne in te schatten.

Voorafgaand aan de publicatie van het inflatiecijfer schreef Lloyds Bank: \”De CPI van februari in de eurozone zal naar verwachting een verdere stijging laten zien. Inderdaad, na sterker dan verwachte rapporten voor sommige lidstaten hebben we onze prognose verhoogd en verwachten we nu dat de totale inflatie op jaarbasis 5,8% zal bedragen (tegenover 5,1% in januari), een nieuw hoogtepunt in het tijdperk van de eenheidsmunt. De Europese Centrale Bank, de ECB, blijft enige troost putten uit het feit dat de kerninflatie veel dichter bij haar doel ligt. Die is gestegen van 2,3% naar 2,6%.\” EUR/USD handelt momenteel 0,40% lager op 1.1077 en ging weer iets meer onderuit na de publicatie van het inflatiecijfer.