Zullen grote technologiebedrijven binnenkort zilvermijnen kopen?

\"\"

Om meer verticaal geïntegreerd te worden in de hele toeleveringsketen zou het logisch zijn en slechts een kwestie van tijd zijn voordat de grote technologiebedrijven beginnen met het verwerven van bedrijven actief in de sector van de strategische metalen, zo stelt Keith Neumeyer, CEO van First Majestic Silver. “We hebben Elon Musk zien investeren in nikkel en ook in lithium. Het zou me niet verbazen als de technologiesector ook zilvermijnen gaat opkopen. Waarom niet de volledige supply chain bezitten? Als je iPads maakt, ben je overgeleverd aan de mijnbouwbedrijven. In een krappe omgeving waar de metalen schaars zijn, moet je een mijn hebben om de toeleveringsketen sluitend te maken”, aldus Neumeyer op de BMO Global Metals and Mining Conference.

Bovendien merkte Neumeyer op dat conglomeraten alleen maar groter zullen worden. “In sciencefictionfilms zijn er altijd een of twee conglomeraten die de planeet besturen. Daar zijn we niet zo ver vanaf. Hoeveel biljoen dollar bedrijven hebben we vandaag? 10 jaar geleden hadden we er nul. Vandaag denk ik dat we rond de vijf zitten. Deze bedrijven worden steeds groter en ze roeien de concurrentie uit. Dus, wat betekent dat over 10, 20, 30 jaar vanaf nu? Deze grote conglomeraten zullen een steeds groter deel van de toeleveringsketen in handen krijgen. Ze zullen om zich heen kijken en mijnbouwbedrijven opkopen… voor mij, als CEO van First Majestic, wil ik de hele toeleveringsketen bezitten. Ik wil een raffinaderij bezitten, ik wil de smelter bezitten, ik wil de muntslag bezitten, want op die manier nemen mijn marges toe. Waarom zouden de Apples van de wereld niet hetzelfde willen doen?” hij zei.

Belangrijk is dat zilver wordt beschouwd als een strategisch metaal, samen met lithium en nikkel, merkte Neumeyer op. Op het einde van het fiscale jaar 2021 had Apple Inc. een balanstotaal van $351 miljard. De top tien goudmijnbedrijven samen hadden op 2 maart 2022 een totale marktkapitalisatie van $ 171 miljard, wat betekent dat alleen Apple al activa heeft die gelijk zijn aan tweemaal de totale aandelenwaarde van de top tien goudmijnbedrijven samen. Over zilver zei Neumeyer dat de fundamenten voor het metaal aantrekkelijk blijven, vooral gezien de toegenomen vraag van initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie en de opkomst van elektrische voertuigen.