\’Bewapening van de dollar\’ zal de VS armer maken

\"\"

Het afsnijden van Rusland van het banksysteem zal de VS op de lange termijn schaden, zei Ken Griffin op Bloomberg. De CEO en oprichter van de Citadel werd vorige week geïnterviewd door David Rubenstein. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is Rusland een breed scala aan financiële sancties opgelegd. Rusland is onder andere geschorst voor SWIFT, het wereldwijde interbancaire betalingssysteem.

Volgens Reuters wordt het SWIFT-systeem door bijna alle financiële instellingen wereldwijd gebruikt om geldbedragen aan elkaar over te schrijven. SWIFT is de basis van het internationale betalingssysteem. Griffin zei dat de opgelegde sancties \”de dollar hebben bewapend\”. \”De Amerikaanse dollar is de reservevaluta voor de wereld. Dat is een ongelooflijke troef voor de Verenigde Staten, vooral omdat het land geconfronteerd wordt met recordniveaus van schulden\”, zei Griffin.

\”Als we op tafel leggen dat je dollars in beslag zullen worden genomen of dat je je dollars niet kunt verplaatsen, vertellen we de rest van de wereld om andere valuta\’s in hun portefeuille te omarmen, en we verminderen de waarde van de dollar als de valuta van de wereld. Amerikaanse belastingbetalers gaan hiervoor betalen in de vorm van hogere rentetarieven op onze schuldzn. Het schaadt ons land op een ingrijpende manier en dat zullen we binnenkort nog merken.\”