Enorm herstel westerse vraag naar (gouden) juwelen

\"\"

Metals Focus, een toonaangevend onafhankelijk adviesbureau voor edele metalen, meldde onlangs dat het herstel van de westerse vraag naar juwelen in 2021 versnelde, waarbij vroege indicatoren voor 2022 laten zien dat de sterkte aanhoudt. Volgens het rapport draait de Amerikaanse sieradenmarkt al lang goed, met een invoer die niet alleen vorig jaar is gestegen, maar zich sinds juni ruim boven de meer representatieve niveaus van 2019 bevindt.

Metals Focus zei dat aanvankelijk werd gedacht dat het herstel van de consumptie na de zomer zou vertragen, aangezien de ingehouden vraag en de toename van de stimuleringsmaatregelen toen dreigden te vervagen. “De aanhoudende verlegging van de consumentenuitgaven weg van diensten (met name reizen) en een hoog niveau van besparingen hebben echter de verkoop in het nieuwe jaar ondersteund. De invoer en lokale fabricage in 2021 profiteerden ook van de wederopbouw van de inventaris na de voorraadafbouw in 2020”, aldus de auteurs van het rapport.

Tegelijkertijd, hoewel 2022 goed begonnen mag zijn, verschillen de meningen over de vooruitzichten voor de VS. Het adviesbureau zei dat sommige van zijn contacten van mening zijn dat een definitief einde aan de herbevoorrading en de normalisering van de consumentenbestedingen betekent dat de vraag zou moeten afkoelen na een knallend 2021.

Aan de andere kant zijn andere waarnemers optimistischer, merkte Metals Focus op, eraan toevoegend dat met name die voor de sector van de trouwfeesten er ijzersterk uitzien. In vergelijking met een normale 2,1-2,2 miljoen bruiloften per jaar, wordt er voorspeld dat dit jaar 2,5-2,6 miljoen huwelijken gepland zijn, aangezien uitgestelde vieringen eindelijk met vertraging plaatsvinden.

Dit is het belangrijkst voor platina, voegde Metals Focus eraan toe, en dus zouden de prestaties van metaal dit jaar die van goud en zilver kunnen overtreffen. Het herstel van de Europese consumptie liet langer op zich wachten, maar was aanzienlijk; het regionale totaal voor goud in Q1.21 was een flinke 24% lager dan in Q1.19, maar Q4.21 was slechts 3% lager dan in 2019.

\”De vooruitzichten voor heel Europa in 2022 zijn vertroebeld door omnicron, maar veel contacten zijn optimistisch en het is opmerkelijk dat structurele veranderingen op de langere termijn die de consumptie in termen van gewicht hebben geschaad, lijken te zijn geëindigd\”, merkte het adviesbureau op.