Goud blijft goed ondersteund nu Fed gedwongen wordt de rente te verhogen

\"\"

De Federal Reserve blijft op schema om later deze maand de rente te verhogen en haar monetair beleid te verstrakken. Dit belet echter niet dat de goudmarkt goed ondersteund zou moeten blijven in de huidige marktomgeving. Thorsten Polleit, hoofdeconoom van Degussa, herhaalde nogmaals zijn visie dat de Federal Reserve alleen \”cosmetische\” renteaanpassingen zal doorvoeren en ruim achter de inflatiecurve zal blijven.

\”De Federal Reserve wil gewoon de verwachting levend houden dat ze alles onder controle hebben\”, zei hij. \”Als de Fed zou proberen de inflatie voor te blijven en de reële rente zou positief worden, zou dat de kredietmarkten doen crashen. Het papiergeld komt dan in gevaar.\” De vooruitzichten voor de centrale bank van Polleit komen er nu de inflatie is gestegen tot het hoogste niveau in 40 jaar. Vorige maand liet de Amerikaanse consumentenprijsindex zien dat de inflatie op jaarbasis in januari opliep tot 7,5%. Polleit zei dat hoewel de inflatie vanaf haar recente hoogtepunten kan dalen, deze in de nabije toekomst hoog zal blijven.

Hij voegde eraan toe dat de huidige marktomgeving de hand van de Federal Reserve dwingt en dat de centrale bank dus geen andere keuze heeft dan de rente te verhogen. \”De Federal Reserve moet iets doen, maar verwacht niet dat ze veel zullen doen\”, zei hij. Vorige week woensdag herhaalde Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell tijdens een getuigenis op Capitol Hill dat de centrale bank op koers ligt om de rentetarieven te verhogen. Hij voegde er echter aan toe dat de Russische invasie van Oekraïne nieuwe onzekerheid heeft gecreëerd voor de wereldeconomie, en dat de centrale bank waakzaam moet blijven.

Wat betreft het goud, zei Polleit dat goud in de huidige omgeving het aantrekkelijkste bezit blijft om te bezitten. Hij wees erop dat stijgende rentetarieven en hoge inflatie de volatiliteit op de aandelenmarkten zullen vergroten. Tegelijkertijd blijven de obligatiekoersen dalen naarmate de rente stijgt. Hij voegde eraan toe dat de beleggers goud zullen blijven kopen als ze hun koopkracht willen beschermen. \”Goud beschermt u niet alleen tegen een daling van de valutakoersen, maar levert ook een rendement op de investering op\”, zei hij.

Polleit zei dat goud in de afgelopen 20 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,5% had behaald, waarmee het beter presteerde dan de aandelenmarkten. Terwijl beleggers zich concentreren op wat de Federal Reserve de komende twee weken zal doen, zei Polleit dat goud een essentieel wereldwijd bezit is geworden. Eind vorige maand stegen de goudprijzen naar een recordhoogte ten opzichte van de Japanse yen. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, steeg goud naar een recordhoogte ten opzichte van de euro. \”De Amerikaanse dollar is \’s werelds belangrijkste papieren safe-haven valuta\”, zei hij. \”Maar er is nog een andere optie, en dat is goud.\” Polleit zei dat hij verwacht dat de goudprijs dit jaar weer naar een recordhoogte zal stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.