Russische roebel is ten opzichte van de Amerikaanse dollar compleet ingestort

\"\"

Om een ​​verdere ineenstorting van de koers van de roebel te voorkomen, verhoogde de Russische Centrale Bank eerder deze week haar basisrente van 9,5% naar 20%. De Bitcoin aankopen in Russische roebel stegen in één dag tot $ 1,5 miljard. Het opleggen van sancties, het elimineren van Rusland van SWIFT, het verbod van de Europese Unie op transacties van de Centrale Bank begint de economie van het land diepgaand te beïnvloeden.

In minder dan 24 uur nadat de VS hun sancties aankondigden en het besluit om Rusland uit SWIFT te verwijderen, stortte de koers van de roebel in. Een roebel was eerder deze week ongeveer 1,2 cent of $ 0,012 waard. Maar toen de invasie van Oekraïne verslechterde en gezien de reactie van de wereld, daalde de waarde ervan. Als gevolg van een duik met een verbijsterende 21,29% was de roebel op een bepaald moment minder dan een cent waard op $ 0,009.

De bredere impact van deze waardedaling is dat de Russische centrale bank haar belangrijkste rentetarieven heeft verhoogd. Bovendien, terwijl de waarde van de roebel instort, onderneemt Rusland stappen om hyperinflatie te voorkomen. En om dezelfde reden verhoogde de Bank haar rentetarieven op deposito\’s tot 20%, wat hoger is dan de meeste Russische effecten en aandelen.

Verder onderzoekt de Bank manieren om het verbod en de uitbanning van SWIFT te bestrijden. Aangezien het land geen toegang heeft tot een van zijn 14 biljoen roebel en de $ 1,1 biljoen forexreserves, kijkt het naar een andere manier. Het stimuleren van investeerders met een rente van 20% is een stap in die richting. De plaatsvervanger van de Staatsdoema van de Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF), Nikolai Arefiev, zei zelfs: \”Als ze alle fondsen in het buitenland blokkeren, heeft de regering geen andere keuze dan alle deposito\’s van de bevolking – en dat zijn er ongeveer ter waarde van 60 biljoen roebel – in beslag te nemen om uit de situatie te komen\”

Dus om de waarde van hun spaargeld veilig te stellen zijn de Russische burgers officieel begonnen zich tot crypto te wenden. Gegevens van Coindesk – Kaiko laat zien dat er in slechts 24 uur voor meer dan 1,5 miljard roebel aan Bitcoin in roebelpaar werd verhandeld.  Het ziet er naar uit dat deze trend zich in de komende dagen en weken gewoon verder zal zetten.