Amerikaanse economie vertraagt, Europa riskeert recessie en Russisch bbp dreigt met dubbele cijfers te dalen

\"\"

In een eerste poging om de economische impact van de invasie in Oekraïne te meten, zeggen voorspellers dat de economie in de VS langzamer zal groeien met een hogere inflatie, dat de Europese economie in de buurt van een recessie zal uitkomen en dat de Russische in een diepe recessie zal belanden, met een dubbelcijferige daling van BBP.

De CNBC Rapid Update ziet het Amerikaans BBP dit jaar met 3,2% stijgen, of een bescheiden daling met 0,3% ten opzichte van de februari-voorspelling, maar nog steeds boven de trendgroei aangezien de VS zich blijft herstellen van de Omicron variant. De inflatie voor persoonlijke consumptieve bestedingen, de favoriete indicator van de Fed, stijgt dit jaar met 4,3%, 0,7 procentpunt hoger dan bij de eerdere enquête in februari.

Voorspellers waarschuwden echter dat er nog veel onbekend is over hoe de Amerikaanse economie zal reageren op een olieschok waarbij de prijs van ruwe olie snel is gestegen tot boven $ 126 per vat en de nationale gemiddelde benzineprijs zich boven $ 4 per gallon bevindt. De meeste economen zien de risico\’s van hun prognoses in de richting van hogere inflatie en lagere groei verschuiven en dat is uiteraard geen positief signaal.

Een volledige verwijdering van Russische olie uit het wereldwijde aanbod zou een nog veel grimmigere uitkomst kunnen betekenen, daar zijn de economen het wel over eens. De gevolgen van een volledige afsluiting van de Russische 4,3 (miljoen vaten per dag) olie-export naar de VS en Europa zouden dramatisch zijn\”, schreef JPMorgan in het weekend. \”In de mate dat deze terugtrekking op stoom komt, zullen de omvang en de duur van de verstoring – en dus de schok voor de wereldwijde groei – toenemen.\”

Een factor die deze prijsschok anders maakt dan anders, is de hoeveelheid olie die de VS produceert. Met de Amerikaanse productie en vraag ongeveer in evenwicht, wordt geld overgedragen van de consumenten naar de producenten. Dat zal individuele Amerikaanse gezinnen en bepaalde regio\’s van het land harder treffen, maar de winsten van Amerikaanse energiebedrijven vergroten.

Oliemaatschappijen zullen op hun beurt waarschijnlijk de groei stimuleren door winsten te gebruiken om hun boorinspanningen te vergroten. Toch zijn sommige economen pessimistisch dat het effect van hogere prijzen zal leiden tot een fors afremmen van de Amerikaanse groei. \”De VS staat aan de vooravond van een recessieve inflatie, waarbij de energie- en nu de voedselprijzen mogelijk nog aanzienlijk verder stijgen\”, zei Joseph Lavorgna van Natixis. De meesten zijn het er echter over eens dat het effect in Europa nog groter zal zijn. Barclays verlaagde zijn groeiprognose voor Europa dit jaar van 4,1% vorige maand naar 3,5%.

\”Stijgende grondstofprijzen en risicomijding op financiële markten zijn de belangrijkste besmettingskanalen, wat een wereldwijde stagflatoire schok impliceert, waarbij Europa de meest blootgestelde regio is\”, aldus de investeringsbank.