Energiecrisis in Europa een \’big wake up call\’  (TotalEnergies)

\"\"

TotalEnergies windt er geen doekjes om: de huidige omgeving met een energiecrisis is een \’big wake up call\’ voor Europa. \”Het zou me verbazen als olie ooit weer $ 70 per vat bereikt\”, verklaarde Cathie Wood van ARK Invest (ARKK) in mei 2021, voordat ze eerder deze week haar voorspelling verdubbelde door te stellen dat de prijs voor een vat ruwe olie op weg is naar $ 140. Zelfs Tesla\’s (TSLA) Elon Musk twitterde deze week: \”Ik zeg het niet graag, maar we moeten de olie- en gasproductie onmiddellijk verhogen.

Buitengewone tijden vragen inderdaad om buitengewone maatregelen. De oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat Duitslands transitie naar een koolstofarme energie enigszins (en dat is dan nog zacht uitgedrukt) afhankelijk is van Vladimir Poetin. Maar zelfs zonder beperkingen op Russische energie wekt Duitsland nog altijd het grootste deel van zijn elektriciteit op uit steenkool. Te midden van een grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zijn de energieprijzen in Europa uit de hand gelopen, waarbij Europees aardgas wordt verhandeld tegen ~62 dollar/mmbtu, of zich vertaalt in olie van 360 dollar op basis van energie-equivalent. Met zelfs een piek van 600 dollar eerder deze week.

De EU-leiders zullen deze week overeenkomen om de afhankelijkheid van de invoer van Russische energiebronnen geleidelijk af te bouwen, aangezien Moskou Nord Stream 1 dreigt af te sluiten, terwijl het VK zelfvoorzienend probeert te worden door de olie- en gasproductie in de Noordzee te verhogen. Maar de waarschuwing van TotalEnergies moet goed in de oren worden geknoopt. Zaak is om bij de pinken te blijven en zicht niet te verliezen in dagdromen.