Aardgasprijzen in Europa bereikten het equivalent van $ 600 olie

\"\"

Aardgas in Europa is duurder dan ooit, waarbij de Europese prijs voor aardgas op maandag 7 maart een recordhoogte bereikte, waarbij de prijs kortstondig opliep tot € 345 per megawattuur. Dat komt, in termen van Britse thermische eenheden van energie, overeen met een olieprijs van $600 per vat. Laat op de dag was de prijs gisteren weer gezakt naar ongeveer € 190, nog steeds een record.

Vóór de afgelopen 12 maanden – toen de Europese gasmarkt voor het eerst werd opgeschrikt door een steeds groter wordende reeks negatieve trends en calamiteiten , met nu de Russische invasie van Oekraïne als climax – was de prijs tien jaar lang ongeveer tussen de € 15-25 per MWh gebleven. Daar is nu dus verandering in gekomen, de situatie op de markt lijkt wel helemaal te zijn losgeslagen.

De huidige krankzinnige risicopremie suggereert dat de gasstromen in een nabije toekomst mogelijk zullen worden verstoord door sancties op de export van Russische energie of voor schade aan de pijpleidinginfrastructuur”, zei Kaushal Ramesh, senior analist bij inlichtingenbureau Rystad Energy, in een notitie. \”Met deze prijzen naderen we waarschijnlijk de grenzen van de betaalbaarheid in West-Europa.\” Dergelijke prijzen stimuleren Europa om zijn gasverbruik zo snel mogelijk te verminderen en om nieuwe heffingen te doen op gasbedrijven om de overgang naar hernieuwbare energie te helpen financieren.