Econoom Stephen Roach waarschuwt dat eventuele wanbetaling Rusland crisis in emerging markets kan veroorzaken

\"\"

De bekende econoom Stephen Roach waarschuwde dat een eventuele wanbetaling op de Russische staatsschulden als gevolg van de crisis in Oekraïne zou kunnen overslaan naar opkomende markten, waaronder China. \”Als Rusland zijn schulden niet nakomt… zullen er brede overloopeffecten zijn naar staatsschulden in opkomende markten over de hele wereld en China zal daar niet ongeschonden van blijven\”, vertelde hij aan CNBC\’s \”Squawk Box Asia\”.

Roach, een senior fellow aan de Yale University, voegde eraan toe dat China het zich niet kan veroorloven om nauw op één lijn te blijven staan met Rusland terwijl dat land op dit moment een wrede en bloeddorstige campagne tegen het onschuldige Oekraïne opzet. \”Hoe eerder China breekt met Rusland, hoe beter \”, zei hij. Kort nadat Moskou zijn aanval op Oekraïne lanceerde, kondigden de VS sancties aan tegen de Russische staatsschuld, de banken en de centrale bank. Sindsdien hebben de grote ratingbureaus Fitch, Moody\’s en S&P de soevereine rating van het land verlaagd naar de status \”junk\”, omdat westerse sancties het vermogen van Rusland om zijn schulden af ​​te lossen zouden kunnen ondermijnen.

China heeft gezegd dat het niet zal deelnemen aan de sancties tegen Rusland. Ondertussen hebben de grote wereldwijde indexaanbieders MSCI en FTSE Russell vorige week aangekondigd dat Russische aandelen uit al hun indexen zullen worden gehaald. MSCI kondigde ook aan dat het zijn MSCI Russia-indexen zal herclassificeren naar zelfstandige markten in plaats van opkomende markten.

Roach vertelde op CNBC verder dat hogere olieprijzen absoluut stagflatoir zijn. Stagflatie duikt op wanneer de economie tegelijkertijd stagnerende activiteit ervaart en de inflatie versnelt. Het fenomeen werd voor het eerst onderkend in de jaren zeventig, toen een olieschok leidde tot een langere periode van hogere prijzen gekoppeld aan een sterk dalende BBP-groei. “Het zet zeker centrale banken over de hele wereld onder druk … en verhoogt de vooruitzichten op aanzienlijk hogere rentetarieven als gevolg, maar het valt nog te bezien of deze trend zich vele jaren zal voortzetten als de stagflatie van de late jaren 70 en begin jaren 80 wel\’, zei Roach.