Olie piekt naar recordhoogten van 2008, kost vast ruwe olie binnenkort $ 200?

\"\"

Brent-ruwe olie steeg maandag bijna $ 130 per vat, het hoogste niveau sinds 2008, nadat de Verenigde Staten en Europese bondgenoten een verbod op de invoer van Russische olie in overweging namen en vertragingen in de mogelijke terugkeer van Iraanse ruwe olie op de wereldmarkten de angst voor krapte in de bevoorrading aanwakkerden. Futures op ruwe Brent-olie stegen met $ 10,88 of 9,2% tot $ 128,99 per vat tegen 0723 GMT, terwijl ruwe olie uit de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) $ 9,80 of 8,5% klom naar $ 125,48.

In de eerste paar minuten van de handel op maandag stegen beide benchmarks met meer dan $10 per vat tot hun hoogste punt sinds juli 2008 met Brent op $139,13 en WTI op $130,50. De intraday-highs van maandag liggen dicht bij recordniveaus voor beide contracten in juli 2008 toen Brent $ 147,50 per vat bereikte en WTI $ 147,27 bereikte. De Verenigde Staten en Europese bondgenoten onderzoeken een verbod op de invoer van Russische olie, zei Blinken zondag, en het Witte Huis coördineerde met belangrijke congrescommissies die verder gingen met hun eigen verbod.

\”De zoektocht naar extra vaten ruwe olie om aan te vullen wat zou kunnen oplopen tot een Russisch exporttekort van 3-4 mb/d zal deze week ongetwijfeld in een fors hogere snelheid komen\”, zei Helima Croft van RBC Capital in een rapport. \”Dit kan een hele opgave blijken te zijn, aangezien de onmiddellijke reservecapaciteit van de OPEC momenteel in handen is van Saoedi-Arabië, de VAE, Koeweit en Irak, en we schatten dat deze vier landen in de komende 30 jaar slechts 2,0-2,5 mb/d kunnen produceren.\”

De wereldwijde olieprijzen zijn sinds het begin van 2022 met meer dan 60% gestegen, samen met andere grondstoffen, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de wereldwijde economische groei en stagflatie. China, de tweede economie van de wereld, mikt dit jaar al op een tragere groei van 5,5%. De brandstofprijzen hebben de records van 2008 overtroffen met Amerikaanse benzine met een maximum van $ 3.890 per gallon en futures voor stookolie met $ 4.237 per gallon.

Analisten van Bank of America zeiden dat als de meeste Russische olie-export zou worden stopgezet, er een tekort van 5 miljoen vat of meer zou kunnen opduiken, en dat betekent dat de olieprijs zou kunnen verdubbelen van $ 100 tot $ 200 per vat, terwijl analisten van JP Morgan zeiden dat olie deze week zou kunnen dit jaar stijgen tot $ 185 per vat.

\”Als de krapte in het aanbod niet wegebt, kan de olie tot ver boven zijn recordhoogte stijgen\”, zei Howie Lee, een econoom bij de OCBC-bank in Singapore. \”In het ergste geval van een volledige sanctie op de energie-export van Rusland, zal het me niet verbazen dat Brent boven $ 200 handelt\”, voegde hij eraan toe. Rusland is \’s werelds grootste exporteur van ruwe olie en olieproducten samen, met een export van ongeveer 7 miljoen vaten per dag, ofwel 7% van het wereldwijde aanbod. Sommige volumes van de olie-export van Kazachstan vanuit Russische havens hebben ook te maken gehad met complicaties.

Ondanks de stijging van de olieprijs hebben Amerikaanse energiebedrijven vorige week het aantal operationele boorplatforms teruggeschroefd, wat de bezorgdheid over de levering onderstreept. In Libië resulteerde de sluiting van de olievelden El Feel en Sharara in het verlies van 330.000 vaten per dag (bpd), zei de National Oil Corporation (NOC) zondag, meer dan 25% van zijn productie in 2021.