Goud boven $2.000, beleggers op zoek naar veilige haven

\"\"

Goud klom maandag naar het hoogste punt in anderhalf jaar en palladium bereikte een recordhoogte, terwijl nikkel met meer dan 20% steeg vanwege de vrees voor verstoringen van de bevoorrading als gevolg van sancties tegen Rusland en aanhoudende gevechten in Oekraïne . De goudprijs steeg dus tot boven $2.000 per ounce en LME 3-maands nikkel boekte de grootste eendaagse winst ooit, en olie en tarwe sprongen naar het hoogste punt in 14 jaar toen de invasie van Oekraïne de wereldwijde grondstoffen bleef opjagen. Vanmorgen kostte een troy ounce goud bijna $ 2.005.

De scherpe stijging van de grondstofprijzen heeft geleid tot bezorgdheid over de economische groei in landen die nog herstellend zijn van de COVID-19 pandemie. \”Het gezegde luidt dat hoge prijzen de beste remedie zijn tegen hoge prijzen\”, zegt OANDA-senior analist Jeffrey Halley in een rapport. \”Helaas, in een omgeving met stagflatie, gaat dat niet op. Ik vermoed dat de groeiprognoses voor 2022 over de hele wereld fors naar beneden moeten worden bijgesteld, en het zal interessant zijn om te zien wat de centrale banken van de wereld zullen doen.\”

Stagflatie verwijst naar landen die een gelijktijdige stijging van de inflatie en een stagnerende economische output ervaren. Door gevechten konden ongeveer 200.000 mensen voor de tweede dag op rij de belegerde Oekraïense stad Mariupol niet evacueren, toen de Russische president Vladimir Poetin beloofde door te gaan met zijn invasie, tenzij Kiev zich overgeeft. Het bezit van \’s werelds grootste door goud gedekte exchange-traded fund, SPDR Gold Trust, steeg vrijdag met 0,4% tot 1.054,3 ton – het hoogste sinds medio maart 2021.