Nikkel springt op één dag met 62% omhoog, handel tijdelijk stilgelegd

\"\"

Nikkel steeg eergisteren met maar liefst 62% in een van de meest extreme prijsbewegingen ooit gezien op de London Metal Exchange, omdat de angst voor de Russische voorraden toekomstige kopers blootstelt aan een historische krapte. Andere basismetalen stegen ook, waarbij koper en aluminium recordhoogten bereikten voordat de winsten weer wat wegebden. Nikkel, gebruikt in roestvrij staal en lithium-ionbatterijen, voegde meer dan $ 17.000 toe om te handelen op een bijna 15-jarig hoogtepunt van meer dan $ 40.000 per ton, in de grootste dagelijkse dollarwinst ooit in de 35-jarige geschiedenis van het contract. Nadat de nikkelprijs verder bleef stijgen, werd de handel in dit non ferro metaal tijdelijk stilgezet.

De stijging van het metaal bouwt voort op een winst van 19% die vorige week werd neergezet toen banken de blootstelling aan Russische grondstoffenleveranciers afsneden en grote verladers de belangrijkste havens van het land verlieten. Nu de VS een mogelijk verbod op de invoer van Russische olie overweegt, vragen handelaren zich af of industriële consumenten ervoor zullen kiezen om geen andere Russische grondstoffen te kopen, zelfs als er geen directe verboden op aankopen zijn.

\”Commoditymarkten prijzen in toenemende mate een scenario in waarin een aanzienlijk deel van het Russische aanbod van de markt wordt uitgesloten\”, zei Morgan Stanley in een notitie. \”De prijzen zullen waarschijnlijk zeer volatiel blijven, totdat de echte impact op het aanbod duidelijker wordt en de prijzen zich kunnen stabiliseren in een nieuwe evenwichtssituatie.\” Terwijl de prijzen stegen, werd een belangrijke eendaagse nikkelspread met de grootste korting sinds 2009 verhandeld op de London Metal Exchange, terwijl de equivalente spreads voor koper en zink ook dramatisch werden verkleind. Een mogelijkheid is dat houders van Russisch metaal opgeslagen in LME-magazijnen ervoor hebben gekozen om afstand te doen van hun bezit, aldus twee nikkelhandelaren.

De liquiditeit verslechterde van de ene op de andere dag dramatisch op de nikkelmarkt toen verkopers zich naar de zijlijn haastten, wat leidde tot scherpe prijssprongen tussen transacties terwijl houders van shortposities zich haastten om posities terug te kopen. Bovendien doken bullishe speculanten in China zich voluit op nikkel op de Shanghai Futures Exchange, zei Wang Yanqing, een analist bij China Futures Co.

\”De nikkelmarkt is de krapste sinds de supercyclus van grondstoffen in de jaren 2000\”, schreven analisten van Citigroup Inc. in een rapport over de ongekende piek van maandag. De prijzen zullen op korte termijn explosief stijgen, stellen de analisten van de bank.

De verbluffende stijging van de nikkelprijs was slechts een deel van een tumultueuze start van de week op het gebied van energie en grondstoffen. Koper en aluminium stegen beide naar recordhoogten in de handel in Azië en Londen, terwijl de stijgende olieprijzen en de angst voor schokken in de aanvoer de grondstoffenmarkten deden wankelen tijdens de Russische invasie van Oekraïne. Palladium piekte ook scherp hoger te midden van toenemende risico\’s voor verzendingen van een van \’s werelds topproducenten van het metaal.

\”Reeds krappe markten zouden nog grotere tekorten kunnen zien als de Russische export van gedolven grondstoffen aanzienlijk zou worden beïnvloed\”, zei Morgan Stanley. \”Tegen een achtergrond van over het algemeen lage voorraden zou in een dergelijk scenario vraagvernietiging noodzakelijk worden.\”

Koper en aluminium maakten de winsten gerealiseerd in de Amerikaanse handel teniet nadat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz maandag koud water had gegoten over het idee om de Russische olie en gas op korte termijn af te sluiten. De Duitse leider zei dat leveringen uit Rusland van \”essentieel belang\” zijn voor de Europese economie en dat verwarming, transport en elektriciteit niet op een andere manier kunnen worden verzekerd. Het opwaartse momentum van nikkel zal de komende weken waarschijnlijk aanhouden voordat een terugval van de vraag een risico wordt, zei Wang. In China letten investeerders ook op mogelijke instroom uit Rusland, waarbij sommige van die ladingen worden gemeden door Europese of Noord-Amerikaanse markten.