Tarweprijzen kelderen in Chicago tegen de achtergrond van stijgende wereldwijde voorraden

\"\"

De tarweprijzen gingen gisteren stevig onderuit nadat een belangrijk Amerikaans rapport grotere voorraden voorspelde, zelfs wanneer de oorlog in Oekraïne de bevoorrading uit de belangrijke Zwarte Zee-regio verstoort. De algemene effecten van de oorlog op de wereldwijde graanvoorziening zijn nog altijd relatief minimaal, tenminste als we het rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw mogen geloofd. De voorspellingen voor de voorraden aan tarwe wereldwijd werden licht verhoogd dankzij een grotere Australische oogst.

Benchmark-tarwefutures in Chicago daalden woensdag op dit nieuws met het maximum toegestane percentage van 6,6% tot $ 12,015 per bushel, na de dag ervoor naar een meerjarig hoogtepunt te zijn gestegen. De prijzen zijn nog steeds meer dan 50% gestegen sinds het begin van het jaar, wat nog steeds als een enorme stijging mag worden beschouwd. Ondertussen daalden de maïsfutures met 2,8% tot $ 7,3225 per schepel, en ook de prijzen voor sojabonen daalden.

De tarwe-exportramingen uit Rusland werden met 3 miljoen ton verlaagd tot 32 miljoen, terwijl de tarwe-export uit Oekraïne met 4 miljoen ton werd verlaagd. Dat wordt gecompenseerd door grotere zendingen uit Australië en India. De vooruitzichten van de USDA voor de wereldwijde tarwevoorziening overtroffen alle schattingen van vóór het rapport.

Op de markten voor andere grondstoffen daalde de wereldwijde sojahandel met 6,4 miljoen ton tot 158,6 miljoen ton, aangezien de droogte in Zuid-Amerika de export blijft schaden, hoewel dit gedeeltelijk werd gecompenseerd door een hogere Amerikaanse export.

Rusland gaf dinsdag aan dat het van plan is de handel in sommige grondstoffen te beperken, maar specificeerde niet welke. De premier waarschuwt dat het land prioriteit moet geven aan zijn eigen tarwevoorraden om brood voor zijn mensen veilig te stellen.

Ondertussen staat Oekraïne open voor het bespreken van de Russische eis van neutraliteit zolang het veiligheidsgaranties krijgt, hoewel het geen \”enkele centimeter\” grondgebied zal inleveren, zei een topadviseur voor buitenlands beleid van president Volodymyr Zelenskiy. De houding van Rusland draagt ​​bij aan een golf van protectionisme van Azië naar Europa in de nasleep van de invasie van Oekraïne, die verder zou kunnen wegen op de internationale bevoorrading. Moldavië, Hongarije en Servië hebben allemaal een deel van de graanexport verboden, en Indonesië verscherpt de controle op de levering van eetbare olie. Oekraïne verbiedt zelf ook sommige exporten om de voedselvoorziening te verzekeren, meldde de Associated Press.

\”Er is een enorme speculatieve belangstelling voor tarwe die de futures mogelijk voorbij een redelijk niveau heeft geduwd\”, zei CHS Hedging. \”De exportmarkt is moeilijk te definiëren, omdat veel landen export verbieden en aanbestedingen worden geannuleerd.\” Oekraïne en Rusland leveren doorgaans een kwart van de wereldwijde tarwe-export en tevens grote hoeveelheden maïs, gerst en plantaardige olie. Sommige ladingen graan en zonnebloemolie komen nu uit de regio van de zee van Azov, zo meldde Interfax.