Komt er een recessie aan? XPO Logistics denkt van niet

\"\"

XPO Logistics CEO Brad Jacobs heeft een paar recessies meegemaakt in de vele decennia dat hij actief betrokken is bij het opbouwen en leiden van industriële bedrijven. En hoewel hij erkent dat recessies angstaanjagend zijn, voorspelt deze topmanager dit jaar nog geen ​​Amerikaanse recessie, ondanks de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

\”Ik heb in mijn carrière een paar recessies gezien en die zijn niet leuk\”, zei Jacobs in een interview. \”Ik weet niet of we momenteel dicht bij een recessie zitten. Op dit moment staat de consument heel, heel sterk in zijn schoenen en staat de industriële economie aan het begin van een groeiperiode. We moeten wel kijken naar het effect van de Europese oorlog en hoe dat van invloed is de wereldeconomie. We moeten tevens kijken naar de invloed van de olieprijzen op de wereldeconomie. En we moeten vooral kijken wat er gaat gebeuren als de Fed start met voorzichtige renteverhogingen. Maar we zijn niet dicht bij een recessie, zonder een grote geopolitieke schok zal die er waarschijnlijk niet komen. Er zit op dit moment te veel kracht in de economie.\”

Sommige analisten op Wall Street argumenteren dat die economie op volle kracht zal doorstomen, maar dat neemt niet weg dat we getuige zijn geweest van een enorme economische schok in de vorm van exploderende oliekosten. De gevolgen van die schok zijn nog altijd niet volledig duidelijk. En als die hoge prijzen aanhouden, kan dat dit jaar leiden tot een mogelijke recessie in de VS, dit ondanks de sterke vraag van de consumenten.

De prijs van ruwe Brent-olie bedroeg woensdag rond de $ 122 per vat, terwijl handelaren het verbod van de regering Biden op de invoer van Russische olie, vloeibaar aardgas en steenkool nog verteerden. De olieprijzen zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne met ongeveer 29% gestegen, aangezien de VS en hun bondgenoten geprobeerd hebben het land murw te slaan met verregaande sancties.