Olieprijs keldert maar liefst 17% als de VAE, Irak productie willen verhogen

\"\"

De olieprijzen daalden gisteren met maar liefst 17% in reactie op mediaberichten die zeiden dat de OPEC-producenten Verenigde Arabische Emiraten en Irak voorstander zijn van een verhoogde productie, waardoor mogelijk een deel van de verstoring in de bevoorrading als gevolg van sancties tegen Russische olie na de invasie van Oekraïne zou worden gecompenseerd.

Brentolie daalde meer dan 17%, of $ 22, om tijdens een scherpe uitverkoop een sessiedieptepunt te bereiken van $ 105,60. De benchmark-ruwe olie herstelde wat verliezen om rond 13:03 uur. EST (1803 GMT) $ 13,29 of 10,4% lager verhandeld te worden op $ 114.69 per vat. De Amerikaanse ruwe olie daalde met $ 12,01 of 9,7% naar $ 111,69.

De prijzen bereikten een dieptepunt nadat handelaren mediaberichten citeerden van een Iraakse minister die beweerde dat het land klaar is om de productie te verhogen als OPEC+ dat vereist. Reuters kon de juistheid van het rapport niet onmiddellijk verifiëren. Financial Times had eerder gemeld dat Yousef al-Otaiba, de ambassadeur van de VAE in Washington, zei dat het land voorstander is van toenemende productie.

\”Dat is niet niets. Ze kunnen waarschijnlijk heel snel 800.000 vaten op de markt brengen, en dat zelfs onmiddellijk, wat de Russische voorraad voor ongeveer een zevende vervangt\”, zegt Bob Yawger, directeur energietoekomst bij Mizuho. Het zou echter kunnen dat de correctie in de olieprijs slechts van tijdelijke aard is.

De rally in de prijs van ruwe olie heeft misschien nog een lange weg te gaan, waarschuwt een topstrateeg. \”Het is niet onvoorstelbaar dat de prijzen in de zomer naar $ 200 per vat schieten, een recessie aanwakkeren en het jaar dichter bij $ 50 per vat eindigen. Voor alle duidelijkheid: dit is niet ons basisscenario, maar dergelijke een scenario klinkt vandaag niet langer helemaal ongeloofwaardig. Twee weken geleden zou zo\’n idee ronduit belachelijk zijn geweest. Brent handelde de afgelopen 24 uur in een bereik van $ 20. Niets klinkt meer gek dan dat\”, zei RBC Capital Markets-analist Michael Tran.

Tran voegt eraan toe: \”Dit is de meest krappe fundamentele achtergrond in jaren en de ontwikkelingen in Rusland/Oekraïne hebben een markt doen ontbranden die al een springveer was.\” De stijgende prijs van ruwe olie begint zijn weg te vinden in de prijzen die consumenten aan de pomp betalen, ook in de Verenigde Staten. Volgens gegevens van GasBuddy heeft de nationale gemiddelde prijs van benzine in de VS voor het eerst sinds 2008 $ 4 per gallon overschreden. Alleen al in de afgelopen zeven dagen zijn de prijzen aan de pomp met 41 cent gestegen. De gasprijzen in Californië zijn de hoogste in het land met een gemiddelde van $ 5,28.

Door de materiële gasprijsinflatie zijn sommigen op Wall Street bezorgd over een mogelijke scherpe vertraging van de Amerikaanse economische groei. \”Consumenten hebben te maken met een dubbele tegenwind door minder stimuleringsmaatregelen en hogere prijzen, vooral aan de pomp, maar ook in voedsel en gebruikte en nieuwe auto\’s. Dus dat zal de vraag van de consument dit jaar afremmen. Dan hebben we ook nog de door de Fed geplande renteverhogingen. Dus we hebben drie dingen (inflatie, groeivertraging en hogere rentevoeten) die samenzweren om de productie dit jaar te verminderen en de economische groei te verzwakken: