ECB verrast met snellere exit vanwege inflatierisico, centrale bank speelt met vuur

\"\"

De Europese Centrale Bank versnelde onverwacht de afbouw van de monetaire stimuleringsmaatregelen, wat aangeeft dat ze zich meer zorgen maakt over recordinflatie dan over zwakkere economische groei. De Russische invasie van Oekraïne dreigt de prijzen nog verder op te drijven en de ECB wil zich dus niet laten verrassen. ECB-president Lagarde noemde de oorlog een \”keerpunt\” voor Europa.

\”De Raad van Bestuur acht het nog steeds waarschijnlijker dat de inflatie zich op de middellange termijn zal stabiliseren op de doelstelling van 2%\”, zei president Christine Lagarde, die een badge met de kleuren van de Oekraïense vlag op haar jas droeg, tegenover verslaggevers in Frankfurt. \”De oorlog in Oekraïne betekent een aanzienlijk opwaarts risico, vooral voor de energiemarkt.\”

De uitkomst van de meeting klopte niet helemaal met de verwachtingen van economen die een vertraging in belangrijke beleidsbeslissingen verwachtten om tijd te geven om de implicaties van de Russische aanval te beoordelen. Sommige leden van de Raad van Bestuur van ECB hadden ook al aangegeven dat plannen om een ​​einde te maken aan grootschalige activa-aankopen en negatieve rentetarieven waarschijnlijk zouden worden uitgesteld. Quod non, dus.

Beleggers zagen de snellere terugtrekking van de activa-aankopen als een signaal dat de cyclus van rentestijgingen is aangebroken, waarbij de geldmarkten nu rekenen op een stijging van een kwartpunt in oktober, vergeleken met december eerder. Ze zien nog twee verhogingen in de eerste helft van 2023, waardoor de beleidsrente op 0,75% zou komen.

Hoewel de Raad van Bestuur niet langer suggereert dat de rentetarieven “lager” zouden kunnen gaan dan momenteel, zegt ze nu ook dat eventuele stijgingen “geleidelijk” zullen verlopen en zullen plaatsvinden “enige tijd nadat” de obligatie-aankopen eindigen in plaats van “kort” daarna. Waarbij de uitdrukkingen tussen haakjes in ieder geval veelzeggend zijn.

\”Het is duidelijk dat \’enige tijd daarna\’ allesomvattend is\”, zei Lagarde. “Het kan de week erna zijn, maar het kan ook maanden later zijn. Daarmee denk ik dat we willen aangeven dat de tijdshorizon niet het belangrijkste is. Het zijn de concrete economische gegevens die de beslissing ondersteunen.”

Een verhoging dit jaar zou de ECB nog steeds op een achterstand houden bij enkele van haar belangrijkste concurrenten wat betreft het aanpakken van de inflatie. De Bank of Canada heeft vorige week de rente verhoogd en voorspelt dat haar balans snel zal krimpen zodra ze haar obligatiebezit begint te verliezen. Bij de Federal Reserve is de eerste renteverhoging zo goed als zeker voor volgende week, terwijl ook algemeen wordt verwacht dat de Bank of England de leenkosten zal verhogen voor een derde opeenvolgende vergadering.

Maar er zitten nog addertjes onder het gras. Wat zeker lijkt, is dat de aanval van het Kremlin en de daaruit voortvloeiende stijging van de olie- en aardgascontracten de inflatie verder zal opdrijven dan het huidige record van 5,8%. Dat maakt het moeilijker om ondersteuning te bieden terwijl de prijzen niet uit de hand lopen. \”De evenwichtsoefening waarmee de ECB wordt geconfronteerd, is buitengewoon uitdagend\”, zei Paul Craig, portefeuillemanager bij Quilter Investors, in een verklaring. Geconfronteerd met een inflatieschok die “snelle en doortastende actie” vereist, evenals de dreiging van een recessie als gevolg van de Russische invasie, heeft de ECB gekozen voor de weg van de minste weerstand.