Rusland zegt dat het genoeg oliekopers heeft, zelfs rekening gehouden met de sancties

\"\"

Rusland heeft genoeg kopers voor zijn olie en gas, zelfs als westerse landen en hun bondgenoten sancties opleggen als reactie op de invasie van Oekraïne, volgens een topfunctionaris van het Kremlin. \”We zullen niemand moeten overtuigen om onze olie en gas te kopen\”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov donderdag tijdens een briefing in Turkije na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba.

De verklaring komt op het moment dat Europa, de grootste koper van Russische energie, de waarschijnlijkheid van verstoringen van de gastoevoer afweegt terwijl de oorlog met Oekraïne voortduurt. Het continent, dat voor ongeveer 30% van het gas dat het verbruikt afhankelijk is van Rusland, probeert die afhankelijkheid te verminderen door nieuwe voorraden aan te boren, de efficiëntie te verbeteren en meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken.

Ruwe en aardgas hebben een stevige rally beleefd als gevolg van de bezorgdheid over de onderbreking van de Russische bevoorrading. Begin deze week bereikte de olieprijs het hoogste niveau sinds 2008, terwijl de Europese gasprijs historische records vestigde. Sommige winstnemingen en voorspellingen van milder weer hebben sindsdien de gasrally in de EU versoepeld, terwijl de Brent-markt scherpe prijsschommelingen heeft gezien in reactie op de krantenkoppen uit Oekraïne maar ook persberichten van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC+).

Rusland voldoet volledig aan zijn energieverplichtingen binnen en buiten Europa, zei president Vladimir Poetin donderdag tijdens een bijeenkomst van de regering. \”We leveren aan onze belangrijkste afnemers alles wat we kunnen leveren\”, zei hij in een toespraak die werd uitgezonden op Rossiya 24 TV. \”De prijzen stijgen daar, maar dat is niet onze schuld\”, zei hij.

De VS hebben de invoer van Russische olie en andere fossiele brandstoffen verboden, een beweging die de prijzen van een brede waaier van grondstoffen door het plafond hebben gejaagd, gaande van energie over metalen tot granen. Het VK volgde gedeeltelijk, maar aarzelde met het opleggen van een volledig embargo op de invoer van gas. Andere Europese landen, die al maanden kampen met een aanbodtekort, aarzelen eveneens om soortgelijke stappen te ondernemen. In plaats daarvan hebben oliehandelaren en -bedrijven zichzelf gesanctioneerd en hebben ze zelfs hun activiteiten in Rusland volledig stopgezet.

Rusland, dat momenteel aardgas naar China stuurt via de gasverbinding Power of Siberia, heeft gesprekken gevoerd met dat land natie over een nieuwe belangrijke lange termijn overeenkomst voor leveringen via Mongolië. Momenteel is de Russische gaspijpleidinginfrastructuur niet in staat om gasstromen naar het westen naar het oosten om te leiden. Als de deal wordt bereikt, zal er echter een interconnector worden gebouwd, waardoor Rusland minder afhankelijk wordt van Europa om zijn energie te kopen.