Goudprijs zou de komende twee jaar rond $ 2.000 kunnen aanklampen

\"\"

Zowel de stijgende inflatie als de oorlog in Oekraïne zijn sterke krachten die de goudprijs blijven steunen. Op technische basis is het nu belangrijk dat $ 2.000 een niveau van ondersteuning wordt in plaats van weerstand. Hoewel goud vorige week op lagere dieptepunten en lagere hoogtepunten werd verhandeld, suggereert het feit dat het goud telkens snel herstelde en opnieuw boven $2.000 werd verhandeld, een aanhoudend bullish sentiment en de grote waarschijnlijkheid dat de goudprijs zal blijven stijgen.

Goud zou waarschijnlijk binnen een bepaald range rond de $2.000 per ounce kunnen blijven noteren en een basis van prijsondersteuning kunnen opbouwen op dit niveau voordat de prijs verder stijgt. De recente stijgingen van de goudprijs waren echter nieuws- en headline-gedreven, wat betekent dat technische indicatoren ons minder snel waardevolle inzichten zullen geven, aangezien marktdeelnemers snel reageren op veranderingen in de geopolitieke omgeving tussen Rusland en Oekraïne. Uit de vorige week gevoerde onderhandelingen bleek dat er in het conflict scherpe meningsverschillen blijven bestaan ​​en dat er niet zomaar een diplomatieke oplossing kan worden bereikt. Dit betekent dat de oorlog in Oekraïne zal blijven escaleren en veel erger zal worden voordat het beter wordt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de evolutie van de goudprijs.

Volgens een bekende marktstrateeg van ABN Amro zal de goudprijs naar verwachting het niveau van $2.000 per ounce de komende twee jaar handhaven, ook al blijft de markt volatiel. In een vorige donderdag gepubliceerd rapport zei Georgette Boele, senior edelmetaalstrateeg, dat de Russische aanval op Oekraïne een onzekere omgeving heeft gecreëerd, en hoewel goud een aantrekkelijke, veilige haven is, zijn er ook nog andere factoren die het edelmetaal ondersteunen.

\”Sinds 8 februari is de relatie tussen de goudprijs en de VIX positief geworden (hogere volatiliteit op de aandelenmarkt, hogere goudprijs) en is de relatie tussen goud en reële rendementen negatief gebleven (lagere reële rendementen hogere goudprijzen). De posities in ETF\’s zijn weliswaar toegenomen, maar niet genoeg om de forse stijging van de goudprijs te rechtvaardigen\’, zei Boele in haar laatste rapport. \”Dit wijst in de richting dat beleggers goud hebben gekocht als waardeopslag en waarschijnlijk ook als transactie-eenheid. Ze zijn bang voor inflatie en de oorlog en de verlaging van de valuta en geven de voorkeur aan fysiek goud.\”

Boele voegde eraan toe dat ze haar prognose voor de goudmarkt aan het opwaarderen is en dat de prijzen tegen het einde van dit jaar rond de $ 2.000 per ounce zullen blijven noteren. De nieuwe vooruitzichten komen slechts enkele dagen nadat de goudprijs een nieuwe all-time intra-day high van $2.078,80 per ounce had bereikt. Goud is gedaald van zijn recente piek, aangezien het nu de steun test op $ 2.000 per ounce. De goudfutures van april werden voor het laatst verhandeld tegen $ 1.988,70 per ounce. Boele legde uit dat de oorlog van Rusland met Oekraïne de wereldeconomie op zijn kop zet en dat verlammende economische sancties tegen Rusland verdere verstoringen zullen veroorzaken in de wereldwijde toeleveringsketens van kritieke grondstoffen, waaronder energie, landbouw en sommige industriële metalen.

\”We verwachten dat de consumentenprijsinflatie in het algemeen verder zal stijgen, wat zal wegen op het vertrouwen en de consumptie. We denken dat de groei zwakker zal zijn, de inflatie hoger zal zijn en centrale banken anders zullen reageren op deze nieuwe uitdagingen\”, zei ze. \”We verwachten dat de goudprijs in de huidige omgeving wordt ondersteund, maar dat er ook veel prijsvolatiliteit zal zijn.\”

Hoewel de goudprijs naar verwachting de komende twee jaar hoog zal blijven, zei Boele dat de markt ook met enkele uitdagingen wordt geconfronteerd. De verwachtingen voor een agressieve verkrapping van het monetair beleid van de Federal Reserve zijn de afgelopen twee weken aanzienlijk gedaald; de markten prijzen echter nog steeds tariefverhogingen gedurende de rest van het jaar in. De CME FedWatch-tool laat zien dat de markten dit jaar de rente zien stijgen tot minimaal 2,25%. Boele zei dat deze omgeving een sterkere Amerikaanse dollar ondersteunt, wat zou kunnen wegen op de goudprijs. Een ander risico dat ABN AMRO ziet, is dat goud ook verstrikt kan raken in een brede golf van paniekverkopen als het conflict en de marktonzekerheid plotseling toenemen.

Tot slot zei Boele dat ze in de huidige omgeving meer vraag naar fysiek goud verwacht dan de papieren ETF-markt. \”Als beleggers een oorlog of ernstige stress vrezen, geven ze ook de voorkeur aan tastbaar goud. De beleggers kopen in dat geval fysiek goud zoals munten of staven, of futures die fysiek goud kunnen opleveren,\” zei ze. Ze voegde eraan toe dat paniekverkopen in ETF\’s een grotere impact op de prijzen kunnen hebben dan een sterke fysieke vraag.