Grondstoffenprijzen zijn vorige week in het hoogste tempo sinds 60 jaar gestegen

\"\"

JP Morgan beveelt aan de blootstelling aan goud te vergroten, dit tegen de achtergrond van de alsmaar toenemende inflatiedruk. Vorige week was er de hoogste stijging van de grondstoffenprijzen in 60 jaar, de prijzen stegen gemiddeld met 12%. De inflatierisico\’s zijn ook toegenomen vanwege een onmiddellijke aanbodschok in de Russische grondstoffenexport, samen met de impact van de oorlog op de toeleveringsketens stroomafwaarts.

JP Morgan is van mening dat extreme geopolitieke risico\’s het gematigde monetaire beleid en de duur van negatieve reële rendementen kunnen verlengen. Daardoor komt goud als alternatieve belegging steeds meer op de voorgrond te staan.

Tegen deze achtergrond is er een duidelijke macro-economische rugwind voor de grote beursgenoteerde goudproducenten, die momenteel verhandeld worden tegen relatief lage multiples. Vooral de Zuid-Afrikaanse goudmijnaandelen zijn goedkoop ten opzichte van hun wereldwijde branchegenoten.

Aandelen in mijnbouwbedrijven zouden de komende drie jaar beter kunnen presteren als gevolg van hogere winsten en een herwaardering van de aandelen door de beleggers, zegt Jefferies. Onderinvestering in nieuwe mijncapaciteit, gecombineerd met een decarbonisatie-gedreven vraag en cyclische consumptiegroei, zou tussen nu en 2025 moeten leiden tot krappere markten en hogere prijzen voor een aantal belangrijke grondstoffen, zegt de Amerikaanse bank.

Volgens Goldman Sachs betekent de recente rally bij grondstoffen en de toenemende wereldwijde geopolitieke onzekerheid dat het opwaartse scenario voor goudinvesteringen en een grote vraag van de centrale banken nu het basisscenario worden,. Tegelijkertijd blijft de vraag van de consumenten naar goud toenemen, voornamelijk gedreven door kopers in Azië. De zakenbank verwacht nu dat alle drie de belangrijkste componenten van de vraag naar goud in 2022 sterk zullen toenemen. De laatste keer dat Goldman alle grote vraagstimulansen tegelijkertijd zag versnellen, was in 2010-2011, toen goud met bijna 70% in prijs steeg.