Amerikaanse huizenmarkt dreigt te vertragen in omgeving van hogere rentevoeten

\"\"

Het vertrouwen van huizenbouwers over hun vooruitzichten op langere termijn stortte in maart in door zorgen over problemen met de toeleveringsketen, hogere materiaalkosten en stijgende rentetarieven. De National Association of Home Builders (NAHB)/Wells Fargo Housing Market Index (HMI) daalde in maart met 2% tot 79, de eerste keer dat de HMI onder de 80 kwam sinds september vorig jaar.

De index die de verkoopverwachtingen meet over zes maanden, zakte 10 punten naar 70. Dat was het laagste sinds juni 2020, tijdens de piek van de COVID-19-pandemie. De huidige verkoopverwachtingen daalden met drie punten tot 86. De bezorgdheid over zowel de kosten als de tarieven nemen dus nog steeds toe.

NAHB-hoofdeconoom Robert Dietz zei inderdaad dat de bouwbedrijven toenemende bezorgdheid melden over de stijgende bouwkosten, die volgens recente data het afgelopen jaar met 20% zijn gestegen en over de hogere hypotheekrentes naarmate de Fed het monetaire beleid verder verstrakt. Hij legde uit dat de renteverhogingen veel potentiële kopers uit de huizenmarkt zullen prijzen. Dietz voegde toe dat terwijl lage voorraden aan beschikbare huizen en gunstige demografie de vraag stimuleren, hogere inflatie en leenkosten voorzichtigheid suggereren voor de tweede helft van 2022.\”