Fed pakt de koe bij de hoorns en verhoogt basisrente voor het eerst sinds 2018

\"\"

De Federal Reserve verhoogde gisteren de rente voor het eerst sinds 2018 en kondigde dit jaar nog zes verhogingen aan in een poging de snelste stijging van de inflatie in vier decennia af te remmen. De beleidsmakers hebben de bandbreedte voor de federal funds rate met 25 basispunten verhoogd tot 0,25% tot 0,50%. Ze hadden de rentetarieven in maart 2020 verlaagd tot bijna nul om de economie een boost te geven die worstelde met de gevolgen van de uitbraak van COVID-19. De Amerikaanse centrale bank laat zich dus niet afschrikken door het conflict dat in Oekraïne wordt uitgevochten.

Uit de \’dot plot\’ van de Fed bleek dat de functionarissen van de centrale bank verwachten dat het tarief aan het einde van het jaar 1,9% zal zijn. Ze schatten ook nog drie verhogingen in 2023 om het tarief op 2,8% te brengen. Er zijn dus nog meer renteverhogingen op komst, zoveel staat als een paal onder water.

Wat zijn de effecten van hogere rentevoeten voor de beleggers in aandelen? De laatste keer dat de Fed de rente zes keer verhoogde was tussen maart 2017 en december 2018. In die periode steeg de S&P 500 met 5%. LPL Financial merkte op dat de beursindices gedurende de afgelopen acht cycli van renteverhogingen telkens een jaar na de eerste verhoging hoger stonden. Wat alleszins wat onverwacht in de oren klinkt.

De maatregelen van de Fed zullen waarschijnlijk een negatief effect hebben op de huizenmarkt. De Mortgage Bankers Association reageerde op de aankondiging door te zeggen dat ze nu verwacht dat de 30-jarige hypotheekrente met vaste rente verder zal stijgen, tot ongeveer 4,5% dit jaar tegen de huidige 4,27%. De National Association of Homebuilders heeft erop gewezen dat haar leden zich steeds meer zorgen maken dat hogere hypotheekrentes de betaalbaarheid van woningen voor veel potentiële kopers zullen verminderen.