De bullmarkt van goud kan verder reiken dan in 2011, zegt de Perth Mint

\"\"

Terwijl goud is teruggevallen van zijn recente hoogtepunten van meer dan $ 2.000 per ounce, heeft het edelmetaal kritieke steun behouden in een hoger consolidatiebereik. En hoewel de goudprijs op korte termijn meer volatiliteit zou kunnen laten zien, stelt Jordan Eliseo, manager voor beursgenoteerde producten en beleggingsonderzoek bij de Perth Mint, dat de markt zonder meer gezond blijft.

In zijn commentaar erkende Eliseo de vrees dat goud een vergelijkbare prijsactie zou kunnen meemaken als in 2011, toen de prijzen voor het eerst een recordhoogte bereikten. Hij merkte op dat het eerste record van goud, bijna 11 jaar geleden, een einde maakte aan een 10-jarige bearmarkt toen de prijzen met 45% daalden vanaf hun hoogtepunten.

Eliseo merkte echter verschillende verschillen op tussen de laatste push van goud boven $ 2.000 en die in 2011. Een significant verschil tussen nu en toen is dat de markt niet zo oververkocht is, zei hij. Eliseo merkte op dat de goudprijs slechts ongeveer 7% boven het voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen ligt. In 2011 lag de prijs 27% boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. \”Goud was duidelijk overbought in 2011 en was toe aan een zinvolle correctie, die er vervolgens ook daadwerkelijk kwam\”, zei hij.

Een andere bullish factor voor goud is ook te zien in de rentecurve. Eliseo merkte op dat 11 jaar geleden de spread tussen 2-jarige en 10-jarige obligaties relatief stabiel was op ongeveer 2%. Vorige maand bedroeg de spread 39 basispunten en was het afgelopen jaar sterk gedaald, zei hij.

Een andere factor die Eliseo in de gaten houdt, is de relatie tussen goud en aandelen. Hij legde uit dat goud in 2011 aanzienlijk beter presteerde dan aandelen. Hij stelt zelfs dat het toen overgewaardeerd was.

\”In vergelijking met aandelen was goud in 2011 duur. Tegenwoordig ziet het er goedkoop uit\”, zei hij. \”Simpel gezegd, het rendement op aandelen zal in de komende jaren waarschijnlijk lager zijn, terwijl de volatiliteit op de aandelenmarkten de komende jaren waarschijnlijk hoger zal zijn dan in het afgelopen decennium.

De inflatie is nu ook aanzienlijk hoger dan 11 jaar geleden. Eliseo zei dat de inflatie op jaarbasis in september 2011 3,9% was. Vorige maand liet de Consumentenprijsindex een jaarlijkse stijging zien van 7,9%.

\”Hoewel er in 2011 veel gepraat werd over inflatie, deels aangewakkerd door de sterke koers van goud dat jaar, was er weinig sprake van betekenisvolle inflatoire druk op de markten\”, zei hij. \”Dat is tegenwoordig wel enigszins anders.\”

Hoewel de Perth Mint optimistisch is over goud, merken veel analisten op dat het edelmetaal op korte termijn het wat moeilijker kan krijgen als de Federal Reserve de rente verder verhoogt.