Toekomstige ondergang van de dollar speelt in het voordeel van het goud

\"\"

Als Rusland in gebreke blijft (waar steeds vaker over wordt gepraat), zal de dollar onvermijdelijk sterker worden. Hoe groter de omvang van de Russische wanbetalingen, des te optimistischer zijn de vooruitzichten voor de dollar. Aangezien andere belangrijke valuta\’s omgekeerd aan de dollar worden verhandeld, zal een Russische wanbetaling die de dollar versterkt de euro, het pond sterling en de yen verzwakken.

De reden is dat houders van in gebreke blijvende Russische schuld verliezen zullen lijden die moeten worden gedekt door ofwel meer leningen, ofwel een lagere hefboomwerking ofwel een andere financiële regeling. Het verhaal heeft telkens twee kanten.

Een wanbetaling door een ontlener betekent een verlies (en een ongedekte positie) voor de geldschieter. Die geldschieter moet dan zijn positie op de markt afdekken via kredieten of derivaten met onderpand.

Deze dynamiek speelt zich achter de schermen af in wat het eurodollarsysteem wordt genoemd. Het resultaat is echter meer vraag naar in dollars uitgedrukt onderpanden, (meestal schatkistpapier), wat de dollar sterker maakt, ondanks het feit dat de VS zelf ook fiscale problemen heeft.

Dit is een goede illustratie van de nieuwe financiële stelregel: wat in Rusland gebeurt, blijft niet in Rusland. Maar een sterke dollar zal op korte termijn onvermijdelijk een gevolg van de sancties zijn. Op de lange termijn wordt het echter een ander verhaal.

Tegenstanders van de VS, zoals Rusland, China, Libië en Irak, hebben grote delen van hun reserves in Amerikaanse dollars aangehouden. Libië en Irak werden beide binnengevallen door de VS en hun leiders werden gedood. Rusland staat nu onder zware sancties. China heeft te lijden gehad van hoge tarieven op zijn export.

Al deze acties zijn opgelegd vanwege de Amerikaanse controle over de dollar en het wereldwijde dollarbetalingssysteem. Hoe lang duurt het voordat deze landen de boodschap hebben begrepen en ze proberen het dollarsysteem te verlaten?

De uiteindelijke kosten kunnen een scherpe daling van het vertrouwen in de rol van de Amerikaanse dollar als de belangrijkste reservevaluta zijn. Die reservevalutastatus is waardevoller voor de Amerikaanse economie en Amerikaanse burgers dan velen zich realiseren.

Het betekent dat de Amerikanen hun weg naar welvaart kunnen drukken door geld dat ze creëren te gebruiken om geïmporteerde goederen en diensten te betalen en door handelspartners, inclusief tegenstanders, te dwingen de schulden (lees: obligaties) te kopen, omdat er niet veel anders kan gedaan worden met de dollars die naar hen gestuurd worden.

Kortom, het handelstekort, het begrotingstekort en de Amerikaanse levensstijl gebaseerd op geïmporteerde goederen en olie zijn allemaal gebaseerd op de unieke rol van de dollar als mondiale reservevaluta.

De ondergang van de dollar zal niet onmiddellijk gebeuren. Maar op de financiële markten en in de economie gebeurt alles in de marge. Een stap weg van de dollar kan bescheiden beginnen, maar geleidelijk aan kracht winnen en uitmonden in een ineenstorting.

Als de tegenstanders van de VS diversifiëren weg van de dollar, zouden beleggers dan niet ook enige diversificatie moeten overwegen? Enige toewijzing aan goud op dit moment lijkt een slimme zet om rijkdom te behouden.  Als gebeurtenissen inderdaad uit de hand lopen, is het mogelijk dat u in de toekomst geen goud meer kunt krijgen tegen welke prijs dan ook. Koop dus nu goud nu het nog kan.