JP Morgan CEO Jamie Dimon: oorlog Rusland-Oekraïne oorlog zal samen met de inflatie een  \’ongekende\’ economische impact hebben

\"\"

De Russische invasie van Oekraïne en het aankondigen van sancties tegen Moskou hebben de financiële markten ontregeld en de wereldwijde toeleveringsketens uit hun evenwicht gebracht. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, denkt dat het ergste nog moet komen.

Dimon waarschuwde maandag in zijn druk gelezen jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van de bank dat de invasie van Rusland in Oekraïne naar verwachting de economie van de VS en de wereld aanzienlijk zal vertragen. Economen van JPMorgan voorspellen dat de gevolgen van de oorlog en de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland het bruto binnenlands product (BBP) van het land tegen het midden van dit jaar met maar liefst 12,5% omlaag zouden duwen.

De waarschijnlijke overloopeffecten hebben er ook toe geleid dat de bank haar economische prognoses voor de rest van Europa verlaagde, met een bbp-prognose van nu  2% op jaarbasis in 2022, vergeleken met een bbp-groei van 4,5% die de economen slechts zes weken geleden nog hadden vooropgesteld.

Ondertussen schat JPMorgan dat de Amerikaanse economie met ongeveer 2,5% zal groeien, vergeleken met de oorspronkelijke voorspelling van 3% . Dimon echter dat deze voorspellingen waren gebaseerd op een \”vrij statisch beeld\” van de oorlog. Dat beeld verandert echter razendsnel.

\”We weten niet wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn, maar de vijandelijkheden in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben al een aanzienlijke economische impact\”, zei Dimon, eraan toevoegend dat nog \”veel meer\” sancties zouden kunnen worden aangekondigd en deze de huidige onvoorspelbaarheid nog zouden doen toenemen.

\”Samen met de onvoorspelbaarheid van oorlog zelf en de onzekerheid rond de wereldwijde toeleveringsketens van grondstoffen, zorgt dit voor een potentieel explosieve situatie\”, voegde hij eraan toe.

Bovendien waarschuwde Dimon ook dat de bank $ 1 miljard zou kunnen als gevolg van de oorlog. Hoewel de JPMorgan zich geen zorgen maakt over haar directe blootstelling aan Rusland, maakt de instelling zich wel zorgen over de secundaire en onderpandeffecten die de crisis en de sancties hebben op zoveel bedrijven en landen.

Dimon ging niet in op een exact tijdsbestek of op hoe de schatting werd berekend, maar een woordvoerder van JPMorgan vertelde Yahoo Finance dat het verlies van $ 1 miljard te maken zou kunnen hebben met potentieel noodlijdende activa die door de oorlog zijn getroffen.

\”Amerika moet klaar zijn voor de mogelijkheid van een langdurige oorlog in Oekraïne met onvoorspelbare resultaten\”, schreef hij. \”We moeten ons voorbereiden op het ergste en hopen op het beste.\” Het conflict in Oost-Europa is volgens Dimon slechts een van de vele tegenwinden die het mondiale economische plaatje vertroebelen. \”We worden telkens opnieuw geconfronteerd met uitdagingen: een pandemie, ongekende overheidsmaatregelen, een krachtig herstel na een scherpe en diepe wereldwijde recessie, een sterk gepolariseerd Amerika na de verkiezingen, oplopende inflatie, een oorlog in Oekraïne en dramatische economische sancties tegen Rusland\”, schreef Dimon. . \”Hoewel al deze onrust ernstige gevolgen heeft voor ons bedrijf, is het effect ervan op de wereld – met het extreme lijden van het Oekraïense volk en de mogelijke herstructurering van de wereldorde – veel belangrijker.\”