Ray Dalio: \’We gaan een periode van stagflatie tegemoet\’

\"\"

Miljardair-investeerder Ray Dalio maakt zich zorgen over de risico’s op een stagflatoir economisch klimaat ​​te midden van een aanhoudend hoge inflatie en stijgende rentetarieven. \”Ik denk dat inderdaad we hoogstwaarschijnlijk een periode van stagflatie zullen krijgen. En dan is het voor de beleggers zaak om een portefeuille op te bouwen die uitgebalanceerd is voor een dergelijke omgeving\”, aldus de oprichter en co-chief investment officer van Bridgewater Associates

Stagflatie kan worden gedefinieerd als een periode van trage economische groei, toenemende werkloosheid en stijgende inflatie. Een zeer ongunstige combinatie dus.

Op Google, waar het aantal zoekopdrachten naar \”stagflatie\” sinds het begin van het jaar met 400% is gestegen, wordt al open en bloot gesproken van een snel rijdende trein genaamd Stagflation Express.

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) steeg in februari met 7,9%, het hoogste tempo van inflatie op jaarbasis in 40 jaar, te midden van een stijging van de prijzen voor huur, voedsel en gebruikte wagens. Ondertussen steeg de index voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) in februari met 6,4%, een versnelling hoger nog dan de stijging met 6,1% in januari. De cijfers getuigen van de hoogste inflatie sinds 1982.

De olieprijs is vanaf de piek de $ 140 per vat, opgetekend aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, wat teruggevallen, maar blijft gevaarlijk hoog boven $ 100 noteren. De benzineprijzen blijven voor het volledige grondgebied van VS boven de $ 4 per gallon voor gewone loodvrije benzine, wat begint te wegen op het consumentenvertrouwen en op de frequentie van de winkelbezoeken.

Terwijl de prijzen over de volle breedte zijn gestegen, is de Federal Reserve begonnen de rente te verhogen in een poging om de inflatie ​​te koelen. Dat heeft op zijn beurt geleid tot een inversie van de rentecurve en een vloedgolf van waarschuwingen over een scherpe economische vertraging dit jaar die kan leiden tot een graad van werkloosheid die inherent is aan een stagflatoir scenario.

\”We verwachten in ieder geval een duidelijke groeivertraging in 2023 en een stijgende werkloosheid, met een verhoogd risico op een milde recessie\”, waarschuwde Nomura-econoom Robert Dent.

Wat betreft Dalio – wiens nieuwe bericht op YouTube onder de titel \”Principes voor het omgaan met de veranderende wereldorde\” de indrukwekkende 10 miljoen clicks nadert (misschien een bevestiging van de zorgen die veel mensen op dit moment hebben over de wereldeconomie) -, hij is niet zeker of de Fed een succesvolle economische zachte landing zal kunnen orchestreren.

\”We krijgen een voldoende verkrapping door de Federal Reserve om de inflatie adequaat aan te pakken, maar dat is te veel verkrapping voor de financiële markten en voor de economie. Dus de Fed zal over een jaar in een zeer moeilijke positie verkeren, aangezien de inflatie nog steeds hoog zal zijn en zowel de financiële markten als de economie op hun gat zullen liggen\”, legt Dalio uit.